2021.09.04 03:28 accattone Olvasottság: 307x
5

Pszichedelikus fantasy a legjavából

Mindenkinek unalmas lehet a film, aki mondjuk egy pörgős fantasy-kalandfilmet várt, és/vagy minimálisan sem fogékony a vallási-mitológiai szimbolikára. Csak azokat a részeket írom le, amelyek gondolkodásra késztettek, és amelyekhez találni véltem valamilyen kulcsot.

Abban a korban járunk, amikor a Római Birodalom már alig létezik, a kereszténység már beférkőzött, és próbál megszilárdulni a kelta örökségtől terhes Britanniában. A túlságosan hasonló vallási szimbólumok: kelta kereszt és keresztény kereszt, a mindenre is alkalmas pentagramma, a kör – minden vallás napszimbóluma –, a nemek – világok – isteni megtestesülések számát jelző háromszög stb. csak bonyolítják a helyzetet, egyben biztosítják az ellenszekta láthatatlanságát.

Pszichedelikus fantasy a legjavából

A boszorkány anyában én egy ősibb természetisten visszahívóját látom, aki nem rest feláldozni a fiát a Zöld-ség uralma érdekében, a természetpusztító civilizáció ellenében. Hogy ez az emberi léptékkel mérve friss királyság (Arthur neve valamiért nincs kimondva, noha látunk egy kerekasztalt) mennyire a romokra épült, s hogy mennyire ki van téve annak a veszélynek, hogy maga is rommá váljék, arról egy szép hosszú Tarr Bélás hosszú snittben értesülünk a Gawain kilovaglása jelenetben.

Pont a téli napforduló idején érkezik a Zöld Lovag próbatétele. Karácsony - Jul/Yule, a jövendő év termékenységének ígérete, örökzöld fákkal kapcsolatos rítusok, faégetés, fadíszítés tűzzel, régebben férfiáldozatok... A természeti vallások véráldozata egészen általános, ez nem is kelt megütközést. A zöld deréköv egy érdekes szimbólum, én nem is biztos, hogy értem, de van egy olvasatom.

Anyuci tudja, hogy a málé fia úgy van kondicionálva, hogy a lovagi erények közül (amelyekből itt csak öt van - jól illeszkednek a pentagrammához) egyet sem tud maradéktalanul a magáévá tenni, főleg nem az igen látványosan érzékeltetett erényességet. Ezért majd úgyis meghátrál a végső csapás előtt. A zöld övnek kellett volna megvédenie Gawaint a Zöld Lovag fejszéjétől, meg úgy általában minden halálközeli élménytől.

De boszi anyu belebújik a mesei vezető állat, a róka képébe, majd a nyilvánvalóan a rókából átlényegülő lények próbatételei során arra akarja rávezetni a fiát, hogy ez a vezérmotívum igazából semmitől sem védi meg őt. A kedvesétől ajándékul kapott csilingelő bizbaszok is elveszítik óvó jellegüket, amikor hánytató gombává változnak, innentől már ez az érzelmi kötelék is jelentéktelen Gawain számára. Így az út végén nyugodtan lemondhat a végső próbáról, amely lovaggá tenné őt a király udvarában. Hazamenekülése után úgyis olyan mesét költ magáról, amilyet akar, hogy majdan a törzsi háborúk után a saját rothadó énjéből kinövő zöld rothadás vegye át a helyét a Földön.

A végső nagy találkozás előtt a világtól elzárkózó nemesi családdal folyó, szándékoltan vegyes gótikus-reneszánsz, de még modern, 20–21. századi ipari téglákkal is kipótolt kastélyfalak között zajló beszélgetés rávilágít a zöld szín szimbolikájára, ha valaki még mindig nem értené. Szép, ha a természetbe mégy, de ha maga a természet jön be az udvarodba, vagy férkőzik a testedbe, már undorító. Nekem annyira nem hiányzott, viszont nem dobnám ki, mert igen jól lett megírva.

Végül a főszereplő öregedését és elmúlását bemutató látomás, a középkori keresztény legendák toposza volna az alternatív valóság. És itt jön be a kötelező jellemfejlődés. De nem biztos, hogy jó a megfejtésem, ezért mindenképpen elolvasom az angol Anonymus históriáját.

P.S. Nem a mondanivalómhoz tartozik, de itt is előkerült, miért is ne? Jogos. Azért felesleges fennakadni a színes bőrű szereplőkön, mert a Római Birodalom Britanniától Észak-Afrikán át Kis-Közép-Ázsiáig mindenhonnan mindenhová importált és exportált rabszolgákat, mesterembereket, katonákat, írástudókat, akik aztán ott maradtak a Birodalom hanyatlása után. Felszabadulásukat követően nyilván olyan tisztségekbe férkőztek be, amilyenekbe csak tudtak, hogy ne az alsó kasztban vegetáljanak.

dráma | fantasy | horror | kaland

Sir Gawain, az Artúr király mondakörből ismert legendás lovag vakmerő kalandja elevenedik meg. Sir Gawain önfejű férfi hírében állt, aki nekivágott a világnak, hogy legyőzze a... több»

5