Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
54%

A zöld lovag (2021)

The Green Knight
Filmadatlap
 
28
Szereplők
10
Vélemények
10
Képek
3
Videók

Galéria (10)

Videók (3)

 
Ahoj poplacsek   2023. 05. 23.

legújabb vélemény

0
Jaj, de fura volt ez

Nagyon menő, hogy egy ilyen régi írásból csináltak egy filmet, ami hozta a középkor hiedelemvilágát meg úgy általában azt az egész kor hangulatát, de maga az alapsztori hiába tartogatott nagyon erős részleteket, nem sikerült koherens és valami értelmes végkifejletbe ívelő egésszé összegyúrni. Hogy erről a film alkotói tehetnek, vagy a névtelen író, azt nem tudom megtippelni. Még így is jól elvoltam a nézésével, mert az említett történetformálási hiányosságok ellenére rohadt jól volt megcsinálva az egész. Elég nagyívű projekt azért, azt meg kell hagyni, érdemes utánaolvasni a feldolgozott műnek: https://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Gawain_and_the_Green_Knight

 
accattone   2021. 09. 04.

5
Pszichedelikus fantasy a legjavából

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Mindenkinek unalmas lehet a film, aki mondjuk egy pörgős fantasy-kalandfilmet várt, és/vagy minimálisan sem fogékony a vallási-mitológiai szimbolikára. Csak azokat a részeket írom le, amelyek gondolkodásra késztettek, és amelyekhez találni véltem val... teljes kritika»

1
 
csd   2023. 04. 27.

2
Egy igazi lovagtörténet lebontása

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Szeretném azzal kezdeni, hogy engem teljesen lenyűgözött ez a film, bár David Lowery korábbi filmje, a Kísértettörténet is nagyon mély nyomot hagyott bennem. Azt gondolom, hogy A zöld lovag jelenlegi értékelése nem feltétlenül tökrözi a tényleges val... teljes kritika»

 
Caravaggio1978 Nézhetetlen  2021. 09. 02.

2
Az volt a zöld király aki rendezte - kanabiszhuszár inkább

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Jesszus úristen, nem tudom, mi volt ez, az a lényeg, hogy a király feleségének a testvére nem tudom hogyan, de egy török vénasszony, :) aki boszorkány... Mindig tél van, de süt a Nap. A film legfőbb mozzanata, hogy egy ismeretlen királylány kiveri a férfiasságát a lovagnak, aki mellett egy bekötött szemű öregasszony ül. Borzalom, borzalom. Senki ne nézze meg, vagy ha úgy tesz, mesélje már el nekem, miről szól! Egy török csávó bolyong bedrogozva egy erdőben a középkorban? De a végén a legfontosabb mozzanat az, hogy az a szerencsétlen megdug egy csajt, akitől természetesen néger gyerek születik. No comment. Kint esik a hó, de a várban kb. 30 fok meleg van.

 
BoBamburg   2022. 08. 21.

1

Nem azt mondom, hogy zseniális, de rohadtul el van találva az biztos. Mondjuk előre bizalmat szavaztam neki, hisz mégis csak a A24 studió munkája, ami azért általában garancia a minőségre. Viszont az is biztos, hogy nem mindenki fogja értékelni, mivel tényleg egy lassú, fura film.

 
Lóri Ádámcsik Nézhetetlen  2021. 08. 30.

1
Ne nézd meg!!!

Ne vesztegess időt rá! Nagyon rossz.

 
elekm90   2021. 08. 27.

0
Technikai csoda, kevéske sztori

David Lowery filmje az egyik leggyönyörűbb, amit életemben láttam, mind az operatőri munka, mind a rendezés kiváló, a zenével együtt remek hangulatot teremtenek. Sajnos azonban a cselekmény lassan halad, és a közepétől sajnos nem is túl érdekes (az utolsó 15 perc mondjuk tetszett). Jó ötlet volt, hogy nem romantizált formában mutatja be a lovagi életet, ahogyan a legtöbb film tenné, a színészek is pazarok (főleg Sean Harris), annyira mégsem tudott megfogni.

A film összbevétele 18 290 338 dollár volt (imdb.com).

 

Az A 24 stúdió igazából független filmekkel foglalkozik, amolyan művészfilmeket fogyasztó szűk rétegnek. Az Örökség c. film (elég alternatív mozi az is) is az ő kezük alól került ki.

(Caravaggio1978 )
 

Dev Patel karakterét, Sir Gawaint a szintén ebben a filmben szereplő Joel Edgerton is eljátszotta a 2004-es, Artúr király című filmben.

(elekm90)
 
A Zöld lovag egy feszült, olykor bizarr, félelmetes és megható történet a lovagi becsületről. A film alapjául szolgáló 14. századi, ismeretlen szerző által írt költeményt David Lowery író és rendező megkapóan, az eredeti történetet némileg átírva adaptálta, még erősebben kihangsúlyozva a tanulságát. Vizuálisan is fantasztikus és rendkívül hangulatos, Dev Patel pedig remekül egyensúlyozik az egyszerre bizonytalan, mégis rátermett lovag szerepében. több»
 
A készítőknek egyáltalán nem az a célja, hogy kasszát robbantsanak a mozik pénztáránál. A Zöld Lovag egy egészen elvont történelmi legenda újszerű feldolgozása, ami mondanivalója lényegét és fontosságát tekintve nem marad el az eredeti szöveg tanulságától. több»
 
A korábbi Artúr-legendák megfilmesítésétől eltérően a The Green Knight egy lassú tempójú, meditatív, absztrakt, misztikus külső és belső utazás, melynek során a főhősnek egyszer s mindekorra fel kell nőnie, szembe kell néznie a sorsával, legyen az dicső halál vagy szégyenteljes élet. több»