2021.10.12 10:16 Filmbarbár Olvasottság: 1525x
2

Egy korszak vége

Tisza István meggyilkolásának történetét (illetve életútját) több filmben, valamint életrajzi kötetben is feldolgozták már, de ahogyan az ebben az alkotásban is elhangzik, a mai napig sem tudjuk, valójában kik is álltak a megölése hátterében. Ezt valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni, és ez a film is csak közvetett bizonyítékokat hoz arra vonatkozóan, hogy kiket sejthetünk az eset mögött.

Szakértők megszólaltatásával feltérképezi a film egyrészt Tisza István politikai pályáját, másrészt a Monarchia – illetve Magyarország – útját az 1918 őszi összeomlásig. A történetben Tisza és erélyessége ellenpólust képez a baloldali felforgató szándékokkal szemben, és az alkotók Tiszát olyan politikusként mutatják be, aki ellen nem véletlenül kíséreltek meg többször is merényletet, hiszen gyakran kemény kézzel szabott gátat az állami célokkal ellentétes tendenciáknak.

Annyi bizonyos, hogy Tisza a korszak egyik legjelentősebb politikusa volt, még ha a mai napig is megosztja az embereket. Habár a Monarhcia és a történelmi Magyarország széthullását valószínűleg ő sem akadályozhatta volna meg, talán ellensúlyozhatta volna a (szélső)baloldali törekvéseket. A film készítői is arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg előre kitervelt politikai gyilkosság volt Tisza megölése, és csak tetézte az ország problémáit.

Egy korszak vége

Bár túl sok újat nem ad ez a dokumentumfilm annak, aki kicsit is ismeri a dualizmus időszakát, illetve Tisza István életútját, de érdemes lehet megnézni, és elgondolkodni a látottakon-hallottakon.

dokumentum

1918. október 31. Este fél hat óra körül, fővárosi otthonában, a Hermina úti Róheim-villában ismeretlen fegyveresek meggyilkolják Tisza István grófot, az ország egykori... több»

Rendező: Pajer Róbert
2