2021.10.21 13:45 Lubi Olvasottság: 355x
5

Digitális gyermekkor

Miután a Walt Disney felvásárolta a 20th Century Fox stúdiót, a folyamatban lévő és már elkészült produkciók jelentős részét a különböző streaming felületekre száműzte. Egyes alkotások mégis hagyományos moziforgalmazásba kerültek, hogy a közönség a nagyvásznon találkozhasson velük. A Hibás Ron ezen kivételek közé tartozik. Bár ez bizakodásra adhat okot az animációs filmmel kapcsolatban, a helyzet közel sem ilyen önfeledt.

Noha idén már láthattunk egy meghibásodott robotokról szóló, digitális korba helyezett felnövéstörténetet a Netflix zseniális animációja, A Mitchellék a gépek ellen képében, a Hibás Ron kifejezetten érdekes, újszerű alapkoncepcióval indít: Barney az egyetlen gyerek az iskolában, akinek nincs saját robot barátja, így hús-vér társai között is kirekesztetté válik.

Digitális gyermekkor

A Hibás Ron kezdetben kifejezetten egyedi módon közelít az online kapcsolatok közösségekre gyakorolt hatásához és a digitális eszközök térnyeréséhez a gyerekek körében. Milyen lehet a kezdetektől virtuális térben zajló gyerekkorban felnőni? Milyen tapasztalatokat gyűjthetnek az újabb generációk, akik már egyáltalán nem is képesek kapcsolódni szüleik analóg korához? A nevelés és az oktatás hogyan képes alkalmazkodni ezekhez az új adottságokhoz, helyzetekhez?

A magasröptűnek ígérkező, humorban gazdag kezdés után a Hibás Ron mégis a könnyebb utat választja, és egy szájbarágós, elcsépelt tanmesévé válik a barátságról. Hiába dolgozott rajta a Disney animációs részlegének több korábbi munkatársa is, a Hibás Ronban nem fedezhető fel az egeres cég korábbi meséinek minősége.

Miután Barney megkapja meghibásodott robot barátját, a történet gyorsan klisés szituációkba helyezi őket. A duónak rendszerint menekülnie kell, miközben Ron – hibájából adódóan – kínos helyzetbe hozza gazdáját. A gyermeteg humor és intenzív, folyamatosan pörgő képsorok rövidtávon talán képesek elszórakoztatni a gyermekközönséget, de a szülők ezúttal hoppon maradnak.

A Hibás Ron vitathatatlan aktualitása ellenére sem válik emlékezetes darabbá. Felejthető karaktereit és kisiskolás sztereotípiáit pedig minőségi animációja és humoros áthallásai sem képesek egyensúlyozni.

79 Hibás Ron  (2021)

animáció | családi | kaland | sci-fi | vígjáték

Barney, a középsulis srác új barátra tesz szert Ron, a hibásan működő kis robot társaságában. Ron meghibásodása azonban hamarosan hatalmas kalandba keveri két... több»

5