2021.11.04 14:57 Filmbarbár Olvasottság: 2827x
3

A forradalom bizonytalan eseményei

Az 1956. októberi magyarországi forradalom még ma is az egyik legkevésbé ismert eseménynek számít, számtalan mozzanatra a mai napig sincs egyértelmű magyarázat. Ezek közé tartozik az is, hogy november 1-je és 4-e között pontosan mi is zajlott le, hiszen számtalan olyan tényezőt lehetne felsorolni, amelyek befolyásolták e négy nap eseményeit, de amelyekről valószínűleg sosem lesznek teljes körű ismereteink, mert "csupán" a háttérből hatottak az események menetére.

E film készítői is jórészt csak találgatnak, miközben megpróbálnak valamiféle magyarázatot adni Kádár János viselkedésére. A filmből kiderül, hogy Kádár a különösebb tehetségének hiánya és a szürkesége ellenére is vélhetően jóval nagyobb taktikus volt, mint amilyennek hihetnénk, s egy bonyolult sakkjátszmában megpróbált ügyesen lépkedni. Arra a kérdésre persze nehéz választ adni, hogy amikor Kádár elfogadta a szovjetek "helytartójának" a pozícióját, azzal megmentette-e az országot egy még nagyobb pusztulástól, vagy csak a saját érdekeit érvényesítette, s hazaárulást követett el. (Az viszont őt minősíti, hogy a szovjetek nem kérték Nagy Imre és társai kivégzését, ennek eldöntése kizárólag Kádár műve volt.)

A forradalom bizonytalan eseményei

Sok érdekes gondolat hangzik el a filmben, aránylagos pártatlansággal, de részben találgatásokra, részben az egykori résztvevők szubjektív véleményére támaszkodva. Nem volt nézhetetlenül rossz, de én azért többet vártam volna tőle, és azt hittem, hogy valamilyen új tudományos eredménnyel fognak előállni, nem pedig csak találgatásokról lesz szó.

dokumentum

1956. november 1-jén Kádár János elmondta az addigi legmarkánsabb rádióbeszédét a forradalom kezdete óta, amelyben Rákosiék bűnének nevezte a sztálinizmust, dicsőséges... több»

3