2021.11.17 22:14 Coyote Olvasottság: 162x
10

Pörgős, de felejthető

Bevallom, vevő vagyok az ilyen jellegű filmekre, és ugyanúgy szeretem a Fast & Furious eddig elkészült 9 részét (és egy spin-offját), mint a Deadpool-filmeket, nem beszélve Ryan Reynolds és a Szikla szinte minden eddigi akcióőrületéről. Mondjuk igazi coyoteüvöltést ezek közül csak a F&F első és hetedik fejezete váltott ki belőlem, az igaz. Ugyanakkor a Netflix feljövőben van nálam, és egyre több jó produkciót látok saját készítésű palettájukon. (Nekem nagyon bejött például a Squid Game és a Tolvajok hadserege is.

Főleg az utóbbi.) Így aztán tényleg úgy voltam vele: a "különösen veszélyes" tuti működni fog. Nos... majdnem így is lett.
Valójában tetszett, de nem nyűgözött le, és sokkal inkább a közepes, átlag akciók közé sorolódott nálam, mint az élvonalhoz.

Pörgős, de felejthető

Hogy mi a probléma? A rendezés erősen izzadságszagú (Rawson Marshall Thurber inkább vígjátékrendezőként profi, az akciófilmes szféra talán nem neki való), a forgatókönyv sablonos, a meglepetések kevéssé működnek, a 3 leszerződtetett sztár pedig egyszerűen uncsi. Valahogy a tűz, a fűszer és a vitriol hiányzik az egészből. Mondhatjuk úgy is: sótlan, száraz és íztelenül sivár, mint Villeneuve Dűnéje. (Belebetegedtem, hogy mit tett Herbert zseniális világával.)

A Különösen veszélyes esetében a költségvetés impozáns, hisz 200 millát tapsoltak el a forgatásokon, ám az akciók hatásán ez kevéssé látszik. Dwayne Johnson a kemény FBI-nyomozó szerepében inkább lájtos vidéki zsarunak látszódik, Ryan Reynolds ökörködése pedig (megint enyhén homokos beütéssel) ezúttal kifejezetten idegesítő. Gal Gadot szuperszexi ugyan (mint mindig), de semmi több. Az események teljesen kiszámíthatóak, így a nagy fordulatoknál elmarad a meglepetés, illetve katarzis. Elgondolkodva a végeredmény legfőbb gondja maga a sztori és a script. Ott hiányzik az eredetiség jól érezhető módon. De akadnak persze pozitívumok is: egyes jelenetek jól sikerültek, vannak komoly látványvilágot bevető helyzetek és több scene is ütős lett (mint a börtönös, szabadulós jelenet). Mindenképp érdemes kiemelni a 34 éves, indiai származású brit színésznő, Ritu Arya alakítását, aki még a sztárok mellett is feltűnő jelenség ebben a filmben. (Nem beszélve egyetlen alkalmi ruhás jelenetéről, melyben gyönyörű és hibátlan alakú is.) A Különösen veszélyes bűnözők egy közönségsikert célzó és a Netflixet élvonalba, vagyis a nagy filmes cégek szintjére felemelni próbáló produkció. Újabb kísérlet a mozi és TV hibridizációjára. A siker ugyan nem maradt el (a nézettségi, bevételi adatok alapján), de... valahogy mégsem átütő az egész. Értékelésem: 65%. Egyszer nézős, még ha sokkal többet is vártunk tőle. Unfortunatelly.

akció | kaland | krimi | thriller | vígjáték

Az Interpol világméretű hajszát hirdet a legkeresettebb tolvaj elfogására. Azonban amikor egy vakmerő rablás összehozza az FBI legjobb profilozóját és két rivális bűnözőt,... több»

10