2021.12.03 19:01 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 1447x
4

Na ez már az a szint, ami elgondolkoztat.

A film megjelenése óta kétszer néztem már meg, így volt időm a második alkalommal már az úgymond "finomhangolásra" is, ami a mozit illeti.

Open Grave címmel fut az angolszász területeken, de mi itt, egy "fantasztikus" fordításnak köszönhetően Tömegsír néven ismerjük. Amúgy inkább a Nyitott sír fordítás lenne életszerűbb.

Na ez már az a szint, ami elgondolkoztat.

Mindegy, ezt hagyjuk is, mert régi nagy fájdalmam ez a Magyarországon "divatos" idióta "parasztvakításos fordítás".

A hazánkban forgatott film rendezője Gonzalo López-Gallego, aki egy-két nagy nevet is ide tudott csábítani a forgatásra. Többek között Sharlto Copleyt, aki a Ted K, a Demona, az Elysium-Zárt világ és a Gringó elismert sztárja, és mellette az egyik kedvencem, Thomas Kretschmann, akit láthattunk többek között a Felhők közül a Nap, U-571, A zongorista, King-Kong, Next- A holnap a múlté és a Valkűr filmek ünnepelt színésze. Egyszóval nem olyan rossz felhozatal, és végül is maga a film sem rossz. Na nem egy extraklasszis, de tisztességgel összerakott, átgondolt, megszerkesztett alkotás, amin látszik, hogy kemény meló van benne. Igen, és szerencsére ez még ma is működik. Amit szívesen és örömmel, na meg persze némi tudással, gyakorlattal állítunk elő, azt értékelni is fogják. Mint esetünkben is...

A zenére is felhívnám a figyelmet, tudatos és pompásan eltalált alapok és effektek jellemzik, tökéletesen passzol a filmhez.

Egy pár szóval a történetről, mit is láthatunk, ha elkezdjük nézni?

Egy ismeretlen férfi az erdő közepén magához tér egy nyitott Tömegsírban... Körülötte holttestek, akiket nem ismer, ráadásul saját magát sem tudja beazonosítani. Kimászik a sírból, és nagy nehezen eljut egy házba, ahol találkozik szintén amnéziában szenvedő társaival. Ritka, de a filmbéli karakterek szinte légiesek, súlytalanok, de itt ez nem baj, sőt... Abszolúte nem zavaró, hiszen virtuálisan így mi is résztveszünk a nyomozásban. Kik ők, és hogy kerültek oda? Megválaszolatlan kérdések, amire szépen és lassan választ kapunk. Horrornak nem mondanám a filmet, inkább egy misztikus jelzővel illetném..

Nyomasztó, az idegeket borzoló képsorok és nyugodtan hömpölygő információfolyó...

Majd, azok után, hogy szinte mindenki mindenkit gyanusít, a környéken feltűnnek valamifajta vérszomjas zombiszerű emberek, akik láthatólag valami fura és félelmetes kórban haldoklanak, de ettől kevésbé veszélyesek.

Egyszóval nem éppen rózsás a helyzet. De a film maga komplex és kidolgozott. Nincs klasszikus happy end, de mégis. Egy időtálló alkotás, amit az agyukat használó emberek szeretni fognak. Hiszen itt van mondanivaló. A többieknek ajánlanám a Godzilla összest.

Brutálisan izmos színészi alakítások, és hogy kicsit meghazudtoljam magam, legyen a műfaja horrordráma. És én már ennél maradok!

Egy kis Amarettini sütemény és citromos tea. Így pedig a kedvenc fotelemből is csak kikandikálok néha a pléd alól...

Jól van, ha meg elálmosodom... Irány az ágy!

72 Tömegsír  (2013)

horror | misztikus | thriller

Az előzetes alapján Gonzalo López-Gallego rendező (Apollo 18) ismét egy hátborzongató filmet tett le az asztalra. A főszerepre pedig sikerült megnyernie a District 9 és az Elysium... több»

4