2021.12.04 11:14 Harper Olvasottság: 676x
7

Vidám és szórakoztató karácsonyi lazulás

Szeretem a magyar filmeket, mert valahogy saját milliőmből keletkeznek, hiszen a szereplők, a rendező és minden készítője ugyanabból a közegből, környezetből és kultúrából érkezve alkotja meg a darabot, melyben én is élek. Tiszeker Dániel idei karácsonyos vígjátékára is igaz mindez, mégpedig többszörösen.

A helyszín természetesen Budapest, konkrétabban a Várkert Bazár, a hétköznapi sztori pedig bármelyikünkkel megtörténhet. Adott egy átlagos életű, 30-as éveiben járó fiatal tűzoltó, aki szerelmes ugyan, de akinek párjáról kiderül: megcsalni is képes leendő vőlegényét. Nem is akárkivel, hanem a népszerű sztárszínésszel: Szabó Kimmel Tamással. (Igen, a színész saját magát alakítja a Nagykarácsonyban.) Főhősünk, Arnold (Ötvös András) egy tűzoltóhoz méltó, romantikusnak szánt magasemelőről tervezett leánykérés során lezuhan a kosárból, és bár nem lesz fizikai sérülése, tériszonyossá válik, amit tetéz az a lelki trauma is, hogy szíve hölgyével (Rujder Vivien) szakítania kell (a nő nyilvánvaló csalfasága miatt). A magastól való pánikszerű félelem nem túl szerencsés egy tűzoltó esetében, így Arnoldot főnöke (Csuja Imre) egy időre - várható lelki gyógyulásáig - egy karácsonyi vásár biztosítására rendeli a Várkert Bazárba. Itt megismerkedik egy ravasz és anyagias árussal (Scherer Péter), illetve annak kiválasztottjával, a mindig rohanó Pokorny Liával (sajnos neki sem adott nevet a forgatókönyv), és legfőképp találkozik egy csodaszép tanítónővel, Eszterrel (Zsigmond Emőke), aki alsós kisiskolásokkal készül épp egy karácsonyi előadásra.

Vidám és szórakoztató karácsonyi lazulás

A két pár nélküli fiatal közt gyengéd érzelmek szövődnek, noha kapcsolatuk kezdetben viharosan indul, lévén, hogy Arnold az egy alkalommal a rábízott gyerekek előtt érdekesen értelmezi Szűz Mária és Szent József kapcsolatát (a Szentlélektől teherbe eséssel, mely talán egy másik áccsal történt meg, legalábbis Arnold értelmezésében). A szülők mindenesetre kiakadnak, mikor gyermekeiktől a Biblia félreértelmezését hallják (Arnold verziójában), és a tanárnőt okolják. A kedélyek csitulása után azonban Eszter és Arnold mégis csak randizgatni kezdenek, és a csinos tanítónő sajátos módszerrel próbálja meg "kigyógyítani" Arnoldot tériszonyából. A bonyodalmak viszont csak ezt követően kezdődnek. Egyrészt, felbukkan az elhagyott barátnő, aki újrakezdené viszonyukat, másrészt, Arnoldnak kezdenie kell valamit tériszonyával, ha meg akarja tartani állását.

A Nagykarácsony egy kifejezetten szórakoztató, vicces és romantikus vígjáték, mely 109 percre képes arra, amire nem minden film: vagyis kikapcsolni gondjainkat. Mindenki nagyot alakít: az említett főszereplőkön kívül Hernádi Judit (tűzoltódiszpécser) Szerednyei Béla (gesztenyeárus) és Mészáros Máté is (öngyilkosjelölt, óriáskerék-kezelő). Az egész filmnek jó az atmoszférája, hiszen a maga egyszerűségében pozitív érzelmeket kelt, egy kedves sztorit ad elő és megnevettet több jelenetében is. Mi mást akarhatnánk még egy karácsonyi vígjátéktól? Értékelésem: 85%, mindenkinek ajánlom, aki kikapcsolódásra vágyik, és akinek elege van a karácsonyi típusfilmekből.

romantikus | vígjáték

Arnold töbször bizonyította már, menyire elszánt, ha a munkájáról van szó. A férfi tűzoltóként dolgozik, egy rosszul elsült lánykérés miatt azonban magánélete és... több»

7