2021.12.17 15:44 Gyorvik Olvasottság: 414x
2

A szorongás manifesztálódása

Csupó Gábor – Amerikában élő rajzfilmes és producer – ifjúsági filmje a tizenéves kori szerelemről, a bennünk rejlő csodákról, megismerésről és csalódásról. Ahogyan a társadalom valóságosnak látszó problémái, tragédiái át-átszüremkednek a gyerekek, az ifjúság érájába, és annyira valóságos módon hatnak rájuk.

Nem a valóságtól elrugaszkodott dolog a képzeletbe át-átlépni, feltéve, ha nem a szürreálisba jutunk. Ugyanakkor az ide-oda való ugrálás bizonyosan megviseli a tudatot, amikor már nem tudni, melyik az igazi valóság. Vagy nem is inkább igazi, hanem az, amelyikben szívesebben kialakítjuk a saját határainkat vagy törvényt alkotunk, mint az istenségre vágyó álmodozók. Angyalszárnyuk van, de a kétkedés folytonosan visszahúzza őket a megszokott dimenziójukba, ahol kövek gördülnek gyönge testükre.

A szorongás manifesztálódása

Az ellentétek vonzzák egymást, vagy pedig taszítják. Természetesen az ellentétes pólusok vonzzák egymást, míg a hasonlók taszítják. Aztán ezt megpróbálták bebizonyítani az emberrel kapcsolatban is, de már meglehetősen sok idő telt el, s semmilyen konkluzív eredmény nem született. Végeredményben az is csodának tartható, ha véletlenül egymás útját keresztezik azok, akik hasonló beállítottságúak.

Jess (Josh Hutcherson) meglehetősen introvertált, ugyanakkor motivált a képzeletének szabadjára engedésében. Családja nem igazán partner, tinédzserként éppen, hogy egy átlagos anyagi körülmények közt élő, teljesen szűk látókörű apának és anyának a gyámkodása alatt tölti iskolaéveit.

Leslie (AnnaSophia Robb) hasonlóan kívülállóként tapasztalja meg az iskolai szocializáció nehézségeit, de sokkal bátrabb. Szellemes megszólalásai noha elképedésre késztetik a körülötte lévőket, vidám természete mintegy auraként védi. Abszolúte más miliőben nőhetett fel, az ebből szerzett pozitív megerősítéseit teljes önzetlenséggel adja tovább a tétova és bizonytalan Jess számára.

Bár a film mindenekelőtt egy animációs elemekkel ötvözött ifjúsági dráma benyomását kelti, nem lehet elmenni amellett, mennyire mesterien használja fel a rendező a rajzfilmes eszközök nyújtotta lehetőségeket. Az ifjú barátok varázslatos "képzeletbeli" utazásai során a megelevenedő természeti formák és alakok öncélú, saját küldetéssel bíró jelenségek látszatát keltik. Később megdöbbentő hatású asszociációk sejlenek fel, ahogy a konfliktusok a csúcspontjukra jutnak el. Ilyen módon e kis történet drámai felépítettségét tekintve még jóval túlmutat az egyszerű életút viszontagságainak láttatásán.

A két jó barát mesebeli kalandjaik során mindkettőjük vágyódásai, kétségbeesései, szorongásai manifesztálódnak egy-egy rejtett alak képében. Apjával (Robert Patrick) való kapcsolata, az elfogadottság érzésének hiánya, a kitaszítottság érzése különös allegorikus képzettársításban nyilvánul meg. A puritán anyagi világban komfortosan mozgó és annak lelki válságait, érzelmi kilengéseit jócskán megtapasztalt - végtére is szerető - szülő bravúros időzítéssel képes a legkiélezettebb emocionális pillanatokban jelen lenni. Ennek a katarzis jellegű epizódnak a megoldása példaértékű ilyen könnyed darabban. Összességében a megoldása erkölcsi alapokon nyugvó, a lelkiismeret és a viszonzást nem óhajtó szeretet által motivált.

családi | dráma | fantasy

Jess (Josh Hutcherson) és Leslie (AnnaSophia Robb), a két kirekesztett és magának való gyerek az egyik nyáron egymásra talál. Együtt játszanak és szövik meséiket, melyeket... több»

2