2022.01.10 09:53 Lubi Olvasottság: 287x
4

Hollywoodi TV-mámor

Aaron Sorkin ismét bizonyítja, hogy kiváló forgatókönyvíró, de rendezőként legfeljebb a középszerűség felső határát súrolja.

Hollywood töretlen csillogását a televíziózás megjelenése törte meg az 50-es években. Az eleinte másodrendű formátum hamar vált az amerikai nappalik állandó kellékévé és a meghitt vacsorák állandó társaságává. A mozicsillagok elérhetetlen glamúrcsillogásával szemben, a tv-sztárok igazi családtagokká válhattak az emberek szemében. Éppen ezért a tökéletes amerikai otthon illúziója elsősorban a megingathatatlan erkölcs és a konzervatív értékrend közvetítésére kellett szolgáljon. Akár a hitelesség vagy a szórakoztatás háttérbe szorításának árán is.

Hollywoodi TV-mámor

Az élet Ricardóéknál nemcsak ezt a médiaiparilag kreált "tiszta" világot mutatja be, hanem kitér a színfalak mögötti drámákra is. A film retrospektív visszatekintése alapos kortörténeti munka, ami pontos kontextusba helyezi az eseményeket. Ennélfogva viszont maga a történet, dokumentumfilmekhez közelítő hitelességével végig kissé távolságtartó marad. A mesterien megfogalmazott, pörgős dialógusok és találó beszólások csattanós mondatai között egyetlen oda nem illő igekötőt vagy névmást sem lehetne találni. A furmányos társalgásokban mesélt történet mégis inkább egy profi szövegkönyv színpadi olvasópróbájára emlékeztet. A film vizuálisan gyakran ingerszegény megoldásai nem képesek képekké formálva támogatni az elhangzottakat. A kizárólag verbálisan átadott információk pedig hamar ellaposítják a több mint két órás játékidőt.

Hiába a remek színészek (különösen Javier Bardem autentikusan megnyerő játéka válik leginkább átélhetővé), az olyan aktuális témák megjelenítése, mint a politikai befolyás, a rasszizmus, a prűdség és a karrierek alakulásának tényezői óhollywood végstádiumában, Az élet Ricardóéknál az autentikus korrajzra kíváncsi nézőknek szól az érzelmes drámák kedvelői helyett. Sorkin színdarabszerű rendezése nem fogja meghozni a kedvet a témájául szolgáló I Love Lucy megnézéséhez, de a sorozat eredeti rajongóinak még tartogathat érdekes meglepetéseket.

dráma | életrajzi

Lucy és Desi egy olyan kihívással találják szemben magukat, amely könnyen véget vethet házasságuknak és karrierjüknek egyaránt. több»

4