2022.01.16 14:26 Lubi Olvasottság: 230x
2

Nők megfakult Almodóvar-vörösben

A Párhuzamos anyák Almodóvar filmográfiájának középmezőnyét erősíti. Közel sem a rendező legjobbja, de egy kiforrott mester keze munkáját dicsérő alkotás.

A történet két párhuzamosan szülő anyáról szól, akik sorsa ezután szorosan összefonódik. A középkorú divatfotós, Janis és fiatal diáklány, Ana számos dologban különböznek egymástól, már csak a közöttük lévő több évtizedes korkülönbség miatt is. Valahol a lelkük mélyén mégis szükségük van egymásra. Vagy mindez csupán egyikük ügyes manipulációjának eredménye?

Nők megfakult Almodóvar-vörösben

Almodóvár számos szerzői kézjegye jelenik meg a Párhuzamos anyák történetében, kezdve a női sorsokat taglaló, epizodikus narratívától a modern, extravagáns színvilág, különösen a vörös és a zöld árnyalatainak ábrázolásáig. A posztmodern spanyol sztárrendezője ezúttal mégis erősen klasszicizálta stílusát.

Janis és Ana életének váltakozó, majd egyre inkább összefonódó epizódjai két izgalmas női portrét rajzolnak ki, melyekben számos fellelhető érzelmi fordulat tanúskodik Almodóvar történetvezetési stílusáról. A rendezőre korábban jellemző nagy leleplezések mégis elmaradnak. A Párhuzamos anyák lassan kibontakozó eseményei mögött nincs egy nagy, mindent meghatározó rejtély vagy mondanivaló. A komótosan csepegtetett történetmorzsák ezúttal egy sokkal hétköznapibb emberi drámává állnak össze.

A Párhuzamos anyák visszafogott stílusa nem nyújt lehetőséget főszereplő színésznőinek könnyes nagyjelenetek eljátszására. Penélope Cruz és Milena Smit természetes alakításai sem lesznek ezáltal a díjátadók nagy favoritjai. Noha kiváló játékuk remekül szolgálja a hétköznapi eseményekre koncentráló, karakterközpontú drámát.

dráma

Ugyanazon a nap ad életet gyermekének két egyedülálló nő, akik a későbbiekben ugyanabba a kórterembe kerül. Mint kiderül, sokkal több közös van az ő sorsukban. Egyikük sem... több»

2