2022.02.04 18:48 Klauka89 Olvasottság: 219x
2

Nézzünk a dolgok mögé

Nagyon erős film a maga műfajában. Annyira magával ragadott a mozi, hogy a film megnézése után azonnal a könyvet is el kellett olvasnom. Egyszerűen késztetést éreztem rá. Annyira élethűen, pontosan és igazian volt kidolgozva a film, a tiszafa, a szörny, a barát, az ellenség és a megmentő, hogy úgy gondoltam, igen, nagyon komoly mondanivalója van a filmnek, de csak akkor érthetem meg igazán, ha olvastam a könyvet is, mert abban bizonyos voltam, hogy a könyvben még több rejtett információ fog felbukkanni. A filmet mondhatni nagyon könyvízűen dolgozták fel, amit szoktunk szeretni, mert sose baj, ha megmaradnak az írói alappillérek. Mondhatni szó szerinti dialógusok köszönnek vissza a könyvből, életre keltve a szereplőket.

Egyetlen dolgot kihagytak azonban belőle, ami szerintem kulcsfontosságú lett volna: Lilyt. Fontos karakter, mert Conor gyerekkori barátja, akit megutál, haragszik rá, de a végén kibékülnek, bár a fiú nem akar megbocsátani neki. De aztán ezt Patrick Ness gyönyörűen helyre rakja a műben, igazán őszintén sajnálom, hogy ezt kihagyták a filmből.

Nézzünk a dolgok mögé

A könyv részét tekintve, nos, nem is baj, hogy nem olvastam gyerekkoromban. Mert bár egy fiú élénk fantáziavilága alkotta meg a tiszafát, a mondanivalója mégis annyira mély és szomorú, és fiatalkorban még nagyobb hatást tud gyakorolni a lélekre, mint felnőttként, így nem ajánlanám túl korán a fiatal nemzedéknek elolvasásra. Ugyanakkor nagyon tanulságos, mert a szörny által elmesélt történetek megtorpedózzák a naivitást, és arra késztetnek mindenkit, aki hallja e történeteket, hogy gondolkozzunk, ne higgyünk az első megérzésüknek és nézzünk a dolgok mögé.

Volt azonban valami, ami a könyvben nem jelenik meg, de a filmben igen, a legvégén. Ez már rendezői munka, ami gondolkodóba ejt, csekkoljátok. Fantasztikus, nem mindennapi történetvezetés, minden elismerésem a könyv írójának, Patrick Nessnek és a film rendezőjének, Juan Antonio Bayonának is! Egy élmény mind nézni, mind olvasni!

animáció | dráma | fantasy

J.A. Bayona ismét egy megindító és látványos filmet készített ezúttal Patrick Ness világsikerű regénye alapján, melyben egy fiatal fiú egy varázslatos szörny segítségével... több»

2