2022.02.07 18:12 Kóborló Olvasottság: 174x
2

A legenda létezik és nagyon dühös

Véleményemet kivételesen azzal kezdeném, hogy nem épp a kedvenceim közé tartoznak a found footage horrorfilmek, de egy bizonyos kubai származású rendező, név szerint Eduardo Sánchez 1999-ben úgy robbant be a totális ismeretlenségből (az Idegleléssel) ezzel a műfajjal, hogy még a mai napig is emlegetni szokták. Jómagam is láttam a bemutatkozó filmjét és persze az én tetszésemet is szinte maradéktalanul megnyerte vele, ezért nagyritkán rávetemedek egy efféle műfajú horrorra. Számomra épp elegendő motiváció volt a film megtekintése előtt az, hogy ennél a produkciónál ismét Eduardo Sánchez foglalta el a rendezői széket, és hogy ismételten egy legendáról fog szólni a filmje.

Kimondottan sok pozitívumot találtam ebben a filmben a megtekintése során, és csupán nagyon kevéske negatívum az, ami feltűnt benne számomra. Az első pozitívuma a filmnek, hogy röpke pár perc játékidő után egyből képes volt beszippantani a cselekménye. Mondjuk az is igaz, hogy elképesztően pörgős lett a történetvezetése, nincs is igazán nagyon megállás vagy üresjárat a filmben. A másik hatalmas pozitívuma, hogy pokolian erős lett a film parafaktora. Még akkor is képes elegendő feszültséggel szolgálni, amikor épp nem történik semmi, hisz csupán hangok és zajok segítségével fokozzák a készítők a nézőkben az izgalmat. Ráadásként a filmben volt két olyan erős jump scare, amin még én is felmordultam (az egyik igencsak kiszámítható volt, de a másik, az egy igazi telitalálatra sikeredett). Számomra a film történetével sem volt semmi gond, mondjuk azt már számtalan horrorfilmben elsütötték, hogy fiatalok kiruccannak valami civilizációtól elzárt helyre és ott igencsak komoly bajba kerülnek, de itt szerencsére annyira jól sikeredett a komoly galiba okozójának a megtestesítése, hogy az már önmagában elég parás hangulatot teremtett. Próbálom kerülni a lény megnevezését (ha már a film tartalma sem spoilerezte le az olvasóknak), de azt kell hogy írjam, hogyha eme lényt más filmben is látni akarják majd a horrorrajongók, akkor annak nagyon is így kéne kinéznie. Külön jár a film készítőinek a piros pont azért is, mert képesek voltak felruházni a lényt értelemmel és nem kevés érzelemmel.

A legenda létezik és nagyon dühös

Egy-két ténylegesen elhanyagolható negatívuma volt csupán a filmnek, miszerint hogy a karakterek megismertetésére nem nagyon jut játékidő, de ezt a negatívumot felülírja a ténylegesen pörgős történetvezetés. Vagy hogy egyes jelenetekben kissé irracionális a viselkedésük, de efféle stresszhelyzetben még talán ezen is túl lehet lépni. A film lezárása talán kissé tényleg fura, de attól még számomra működőképes volt.

Összegezve: azok számára is merem ajánlani eme filmet, akik szintúgy kerülik a found footage horrorfilmeket, mint jómagam, mert eme alkotás azért párszor képes a frászt hozni majd a nézőjére.

56 Exists  (2014)

akció | horror | kaland

Öt főiskolás, Matt, Dora, Elizabeth, Todd, és Brian, Matt bácsikájának erdei kunyhójába tartanak, amikor véletlenül valamit elütnek. De áldozatoz nem találnak és nem tudják... több»

2