2022.03.08 08:37 Kóborló Olvasottság: 715x
4

Ismerjük meg a kezdeteket

Mikor 2003-ban bemutatásra került a texasi láncfűrészes remake-je, egyrészről fogtam a fejemet amiatt, hogy ez a horrorszériát is elérte az újrakészítés hulláma. Másrészről viszont bizakodtam is kissé a 2003-as filmben, hisz nehezen tudnék olyan horrorszériát említeni, ami a zseniális első része után, oly mértékű minőségi zuhanáson esett volna át, mint a texasi láncfűrészes. Három évre a kimondottan jóra sikeredett remake-je után, a film készítői tovább lovagolták az épp aktuális trendet ami a filmgyártásra oly jellemző volt ez idő tájt, miszerint hogy egy remake után, készítsünk eredettörténetet. Mondanom sem kell, hogy az eredettörténeteket sem kimondottan kedvelem, két okból sem. Az egyik ok, hogy kissé feleslegesnek érzem az elkészítésüket, mert ha arra építkeznek benne, hogy bemutassák a gonosz születését, vagy annak az ébredését, elveszik valami belőle (talán a rejtélye) vagy annak az esszenciája. A másik ok, hogy mivel ismerjük már azokat a dolgokat amik ezután az esemény után következnek, így sokkal kevésbé izgulhatunk a porul járt karakterek sorsai miatt. Azt is írhatnám, hogy a sorsuk kőbe van vésve. Ezektől függetlenül mégis bizakodva ültem neki a soron következő texasi láncfűrészes filmnek és be kell hogy valljam, ez a rész sem okozott túl nagy csalódást, ha egy horrorrajongó szemével nézem a jelen produkciót. Nézzük hogy milyen is lett a Kezdet.

A film producerei eleinte folytatást akartak készíteni a 2003-ban bemutatott remake-jük után, de a széria rajongóinak sok kérdésük volt az ott látható negatív karakterek felől, így végül arra jutottak a producerek, hogy egy filmet megtöltenek ezen karakterek megismertetésével, amolyan jó texasi láncfűrészes módon. Nos ez az elképzelésük számomra jól és rosszul is sikeredett. Ha a jó értelemben nézzem, akkor tényleg voltak a filmben olyan jelenetek amikből egyes negatív karakterek megismerését szolgálják, elsősorban a seriffet alakító R. Lee Ermey (1944-2018) brillírozik ismételten ebben a szerepben, akárcsak mint a 2003-ban készített remake-ben, csak itt talán még betegesebb az alakítása. Ha viszont rossz értelemben nézzem a negatív karakterek bemutatását, akkor sajnálattal írom le, hogy a széria sztárját, Bőrpofának a kezdeti bemutatását, kimondottan gyorsan lezavarták. Viszont annak kimondottan örültem, hogy R. Lee Ermey színész mellett, Andrew Bryniarski alias Bőrpofa is visszatért.

Ismerjük meg a kezdeteket

Maga a film története szerintem rendben volt, a cselekményvezetésére sem lehet panaszom, merthogy akárcsak mint a 2003-as filmnél, úgy itt is egészen magával ragadó a történetvezetése. Talán míg a 2003-as film, egy hajszállal félelmetesebbre sikeredett mint ez a rész, viszont ezt ebben a részben kompenzálják egyfajta beteges hangulattal, ami kimondottan jól is állt a filmnek. Technikai megoldások terén sem teljesít rosszul a film, van itt szép számmal brutalitás és gore és Bőrpofa is talán még többet aprít a láncfűrészével, mint bármelyik eddigi részben. A film befejezése számomra kissé ront az összképen, de csak azért, mert mint fentebb írtam már, a karakterek szemszögéből tényleg erre számíthat minden olyan horrorrajongó, aki látta már az ezelőtt készített részeket.

Összegezve, ha a 2003-as remake egy kimondottan erős négy csillagot érdemelt, akkor ez a rész is megkaphatja a négy csillagot, kis jó indulattal, merthogy a horrorrajongók nem csalódnak majd akkorát, mint egyes texasi láncfűrészes filmben.

horror | thriller

Egy asszony a mészárszéken szüli meg gyermekét - ez a születési momentum a kisfiú egész életére kihat. A gyermeket egy család veszi magához, miután az anyja lemondott róla, s... több»

4