2022.04.02 19:44 Anuika Olvasottság: 968x
3

Önreflexió a semmire

A Netflix legújabb saját gyártású egész estés filmje találó címmel rendelkezik. A buborék átlátszó hártyája alatt ugyanis kongó ürességet találni, ráadásul hamar az arcunkba is pukkad.

Judd Apatow rendezésére nem mentség a Covid okozta elgyötörtség és nehezített forgatási körülmények. A buborék az aktualitásból kínosan építkezni próbáló ötletcsírája nem automatikusan elvetendő lehetőségeket kínál, az alkotógárda mégsem képes élni egyikkel sem. Apatow filmjei rendre a középszerűség szerethető sekélyességének komfortzónáját kínálják, néhány harsány ötlet klasszicizált megvalósítása által. Nem úgy A buborék. A film ugyanis erőltetett igyekvésével még a használható történetszálakat is képes romba dönteni.

Önreflexió a semmire

A cselekmény egy kiváló szatíra lehetőségét kínálja a kortárs filmipar helyzetéről és a vírus okozta pszichés feszültségekről hollywoodi berkekben. A történet egy hatalmas blockbuster franchise soron következő, sokadik epizódjának forgatásába ad betekintést a vírus miatt elszigetelt stáb megpróbáltatásain keresztül. Kapunk jeleneteket, melyek a Covid-készültség logikátlanságait prezentálják, ahogy a kortárs kasszasikerek készítésének nevetséges forgatási módszerei is előkerülnek. A poénok viszont kimerülnek a zöld hátterek előtt ripacskodó színészek nevetségessé tételében és az őket pesztráló stáb különc viselkedési normáiban.

A buborék a sztárszereplőgárda ellenére nem tartogat emlékezetes alakításokat. Sőt! A koncepciótlan rendezésnek és ötlettelen forgatókönyvnek hála még a veterán nevettetők is amatőrnek hatnak szerepeikben. A film semmilyen kommentárt nem fűz történéseihez. Minden egyes szereplőjét azonosulhatatlan egocentrikus semmittevőként ábrázolja, mégsem fogalmaz meg kritikát velük vagy a megjelenő intézményrendszerekkel és embertelen gyakorlataikkal szemben. A buborék se nem szórakoztató, se nem szatirikus. Judd Apatow legújabb filmje ellenben egyszerre képes irritálóan blőd és elviselhetetlenül unalmas is lenni.

45 A buborék  (2022)

vígjáték

Egy csapat színész és színésznő, akik egy hotelben buborékban rekedtek, megpróbálnak minden áron befejezni egy filmet. több»

3