2022.06.07 21:47 filmtro.hu Olvasottság: 265x
5

Twisted Firestarter

Stephen King regénye nálam a King-skálán alapból 6/10-es helyen áll. Ennél a 80-as évek végétől sokkal jobbakat írt, de azért így is egy izgalmas sztori, ami olvastatja magát.

Az 1984-es adaptáció nekem olyan, mintha kezdő főiskolások legelső projektje lenne. Próbálja az eredeti sztorit követni, de rossz helyeken zanzásít, a színészi alakítások értékelhetetlenek, egyedül Drew Barrymore-nak van néhány egészen jó pillanata, ami miatt nálam az a film kegyelem 2-est kapott a 10-es skálán.

Twisted Firestarter

Na, de ez a 2022-es valami csak azért kapott nálam 1-et, mert nullára technikai okokból nem lehet értékelni. Azon kívül, hogy közepesen erős különleges effektekkel pakolták meg és egészen kellemes zenével kísérik végig az egészet, semmit nem lehet benne értékelni. Na jó, Ryan Kiera Armstrong egészen ügyesen hozza a karaktere fejlődését, de a többi színész rémesen középszerű. És ez nem feltétlenül az ő hibájuk, mert egy egészen kusza, sehonnan sehová tartó történetbe kellene életet lehelniük, de azt még egy defibrillátorral sem lehet, annyira sikerült a forgatókönyvíróknak megölniük King sztoriját.

Azzal még nem lenne baj, hogy az eredeti történetből csak nyomokban tartalmaz valamit, de hogy pont a lényegi narratíva marad ki belőle, az megbocsáthatatlan. Marad nekünk másfél órányi ritmustalan jelenetsorozat, a végén egy teljesen értelmezhetetlen befejezéssel, ami gyakorlatilag kegyelemdöfésként hat az egyébként is agonizáló forgatókönyvnek.

Kinget nem könnyű adaptálni, de nem is lehetetlen. A Ragyogás örök klasszikus marad, ahogyan az AZ-ból is remek filmeket sikerült készíteni. A Tűzgyújtót viszont immáron másodszor égették el. Szerintem nem kellene ezzel többet próbálkoznia senkinek. El van ez átkozva, mint a McGee család...

dráma | horror | sci-fi | thriller

Stephen King kultikus regényének legújabb adaptációja. Egy fiatal pár évekkel korábban egy külünös gyógyszerkísérletben vett részt, és bár magukon nem tapasztaltak... több»

5