2022.06.25 18:39 Lubi Olvasottság: 434x
4

A sztár mögött

Baz Luhrmann a tőle megszokott epikus-videóklip esztétikával tárja fel a legendás rock and roll sztár, a Király, Elvis Presley életét. Legalábbis, ami a csillogáson túl megmaradt belőle.

A film ugyanis nem annyira Elvis, az ember, sokkal inkább Elvis, az ikon életútját járja végig. Ezért kvázi nem is az énekes saját életrajzi filmjé főhőse. Az eseményeket ugyanis Elvis menedzsere, a Tom Hanks által megformált Tom Parker ezredes szemén keresztül látjuk.

A sztár mögött

A belső, lelki folyamatok érzékeny ábrázolása helyett a képi megvalósítás is a legenda elmesélésének vizuális truvájaira támaszkodik. Az ausztrál rendező, Buzz Luhrmann káprázatos csodavilágot varázsol, elsősorban az innovatív vágási technikának köszönhetően. A csillogás és az extrém beállítások sokasága nem állnak távol a rendező víziójától, ahogy Elvis valódi megjelenésétől sem. A giccs alapvetően hatja át a történet esztétikáját, a megvalósítás és a téma tekintetében egyaránt.

A káprázatos zenei show nem lenne teljes a kiváló központi alakítás nélkül. Austin Butler kiválóan hozza a király stílusát, mozgásdinamikáját, de még beszédstílusát és hanghordozását is. Noha az öregedő, és elhízott király szerepében kevésbé képes hiteles maradni a fiatal színész. A sminkesekre elkülönített összeg ugyanis Tom Hanks felesleges arcprotéziseire mehetett el. Ha nem egy Hanks kaliberű színész játszaná a szerepet, ez a döntés teljesen indokolatlan maradna. Parker ezredest ugyanis minden valószínűség szerint kevesebben ismerik fel, mint a mai napig a világ legtöbb lemezét eladó Elvist.

78 Elvis  (2022)

dráma | életrajzi | zenés

Elvis Presley-t a rajongók egyszerűen csak A királyként említik, a legendás sztár élete és munkássága pedig zenészek generációit inspirálta. Ezúttal pedig egy olyan... több»

4