2022.06.29 11:53 BRANTON Olvasottság: 2085x
3

Sötét gyermekkor

Két bíztató dolog miatt vártam igazán ezt a mozit. Az első Scott Derrickson, aki szerintem az egyik legügyesebb horrorfilm-rendező mostanság. 2005-ben elkészítette, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című filmet, amely végre nem egy sablonos ördögűzés volt, inkább egy ügyesen kigondolt és megrendezett horror. Ennek ellenére a legismertebb és legelismertebb műve, az talán 2012-ben jött el, amely a Sinister volt. Okkal lettek ezek az alkotások sikeresek, hiszen valódi horror-hangulata volt mindkettőnek.

Derricksonnak is volt egy kitérője, mint sok-sok horror műfajban mozgó rendezőnek, mégpedig a Marvel szolid sikert hozó, Doctor Strange címre hallgató alkotása. Pletykálják, hogy Strange második kalandját kreatív nézeteltérések miatt nem rendezte meg, ami nagy valószínűséggel kamu. Köztudott, hogy Derricksonnak sötét gyermekkora volt, amit még mindig nem igazán tudott feldolgozni.

Sötét gyermekkor

Érthető is, így egyfajta terápiaként, vagy épp ellenkezőleg, egy mély lélekmerülés gyanánt megrendezte ezt a mozit. Az előbbi mondat természetesen csak az én tippem. A másik dolog ,ami miatt vártam ezt a mozit, az volt, hogy ki voltam éhezve egy jó horrorra.

Az előzetes megtekintése után volt egy olyan sejtelmem, hogy ez inkább egy pszicho-thriller lesz. Sejtelmem beigazolódott, és ez egyáltalán nem baj. Finney Shaw, történetünk főszereplője, aki egy félénk, 13 éves kisfiú. Finney-t elrabolja egy sorozatgyilkos, aki már több gyermekkel is végzett. Gyilkosunk egy hangszigetelt pincében tartja fogva az áldozatot. Sikíthatsz, bármit csinálhatsz, senki sem hallja meg.

Rendezőnk ismételten ügyesen bánik a hangulattal. Ez a mozi teljesen máshogy fogja meg a horror és thriller elemeit. Joe Hill novelláján alapul, amely nagyszerű alapanyag. Itt nem a trancsír vagy a démonok száma miatt kap horror-thriller címkét a mozi, hanem a lelki paráztatások miatt. Ha belegondolunk, minden gyermek legrosszabb rémálma az, hogy elrabolják és megölik. Pokoli félelem, rettentő bizonytalanság, nulla túlélési esély.

A mű rendkívül keményen mutatja be a bántalmazást, a családi problémákat és a sorozatgyilkost is. Komoly témákat érint, mint például az alkoholizmus. A pincében töltött percek rendkívül feszültek, izgalmasak.

A történet talán egy picit lassan indul be, de szerintem nem is érdemes elkapkodni. 100 perces a mozi, de nem érezzük rövidnek, vagy akár hosszúnak, nem unalmas. Az elmúlt években egyre több olyan horror volt, ami rövid játékidejű, és mégis dupla annyinak éreztem. Ilyen itt nincs, végig feszes a tempó. A színészek zseniálisak. Ethan Hawke 10 éve már dolgozott Derricksonnal a Sinisterben, tehát a rendező pontosan tudja, hogy Hawke-ot hogyan rendezze. Megemlíteném még a Finney húgát játszó kislányt is, aki szintén remek választás volt a szerepre, rendkívül éretten játszik a kiscsaj.

Összességében egy jó kis film ez, ami végre többről szól, mint az átlagos, jump scarre épülő filmek. A fentebb említett két film parában erősebbek voltak, viszont itt hangsúlyosabb a pszichológiai vonal. Ne számítson senki egy Pennywise típusú gyilkos bohócra, itt realisztikusabban van kitalálva a genyó. Bőven megér egy mozizást!

dráma | horror

SkyShowtime (2023.02.14.)

A hetvenes években járunk egy coloradói kis település külvárosában, ahol egy rejtélyes sorozatgyilkos gyermekeket rabol el.  Következő áldozatai azonban nem hajlandók... több»

3