2022.06.30 11:43 BRANTON Olvasottság: 151x
0

A szeretet ünnepén nincs szeretet

Eszembe jutott egy emlék, hogy 7 éve, 2015-ben láttam a Krampusz plakátját. Annak idején vacilláltam is, hogy megnézzem-e moziban, vagy sem. Akkor végül az utóbbi mellett döntöttem. A napokban viszont, ahogyan eszembe jutott a plakát, gondoltam megnézem itthon.

Főszereplőnk Max, aki egy igazi, meghitt, békés és boldog karácsonyt szeretne. Ám, ahogy cseperedik, egyre inkább kezd ráeszmélni, hogy az ünnep értelmét vesztette. Már nem az számít, hogy szeretetből adsz valamit, hanem hogy legyen drága és menő. A családtagok folyton veszekednek, semmi sem a régi. Egy veszekedés során Max besokall, elege lesz mindenkiből, a Mikulásnak írt levelét is összetépi. Arról viszont fogalma sincs, hogy ezzel magára és családjára szabadította a Krampuszt.

A szeretet ünnepén nincs szeretet

A filmet azzal hirdették, hogy egy horror-vígjáték. Nos, erről az a véleményem, hogy próbál mind a kettő lenni, de egyik sem sikerül igazán. Ugyan vannak pillanatok, mikor működőképes a két műfajjal való játszadozás, de többnyire tényleg sikertelenek ezek a próbálkozások. Az első fél óra baromi szórakoztató, hiszen egy remekül működő, karácsonyi szituációs komédiát kapunk. Röhögtető beszólások, jól eltalált helyzetkomikumok jellemzik a film harmadát. Utána egyre inkább kezd átfordulni horrorba a mű, amely többnyire súlytalan és röhejes. Ezt követően, vagy éppen ebből fakadóan, már a vígjáték vonalat sem tudjuk úgy élvezni, mint az első harmadban.

A színészek közül Toni Collettet emelném ki, aki fantasztikus, mint mindig. Remekül játszik az arcával, egy az egyben lejön, hogy baromira nincs kedve ehhez a kamu, kényszerszülte karácsonyi vacsihoz, együttléthez. A többiek pedig hozzák azt amit kell, se többet, se kevesebbet. Az alkotásban van egy pont, ahol az egyik karakter múltját mutatják be animációval, na az kellőképpen megható és zseniális lett.
Írtam, hogy nem igazán működik a horror. 90%-ban valóban nem, viszont a csavar szintén zseniális, és a lehető legelkeserítőbb, amely abszolút kimaxolja a horror fogalmát. Azt sem bántam volna, ha megmarad a film az első fél óra vonalán, viszont ha már behozza a horrort, akkor szaftosabbra kellett volna készíteni.

Így sem rossz mozi ez, sőt! A mondanivalója szép és örök, de valahol mind tudjuk, hogy sohasem fogunk vele maximálisan egyetérteni. Megérte végigülni a filmet, egy estére abszolút alkalmas volt néznivalónak. Egyébként a korhatárbesorolással kapcsolatosan annyit megemlítenék, hogy a 16-os karika jogos, tehát kisgyerekekkel nem érdemes megnézetni.

64 Krampusz  (2015)

dráma | fantasy | horror | vígjáték

Krampusz filmtartalom: Hiába közelednek az ünnepek, Max (Emjay Anthony) családja nem találja meg a közös hangot, és az ünnepi béke helyett folyamatosak a viták. A fiú... több»

0