2022.07.05 21:41 filmtro.hu Olvasottság: <100x
2

A negyedik évad margójára

Nem fogok kertelni, én ettől az évadtól semmi jót nem vártam. Az első évad ugyanis magasra tette a lécet a sztori felvezetésével, a dramaturgiával, a történet ritmusával, a gyerekek egészen ügyes játékával. Aztán jött a második, majd a harmadik évad, és nekem egyre inkább úgy tűnt, csak azért folytatják, mert egyértelműen jó üzlet, de a történet elkezdte ismételni önmagát, szétesőnek tűnt az egész, és a harmadik évad végén már ott tartottam, hogy ezt tényleg be kellene fejezni, mert kezd kínossá válni.

Aztán jött a negyedik. Sokára, így közben a gyerekek is felnőttek, és az első néhány epizód is elég lassan, álmosan indult, ráadásul extra hosszú részekről van szó. Viszont az évadfelező hetedik rész végére úgy felpörögtek az események, és olyan narratív szálakat hoztak be, ami nemcsak az aktuális évadot, de az előzőeket is új megvilágításba, egységes kontextusba helyezte.

A negyedik évad margójára

Az utolsó két, szó szerint maratoni epizód pedig nem fukarkodott katartikus csúcspontokban sem, és ez még nem minden! Az évadzáró epizód végén olyan cliffhangert kapunk, hogy a fal adja a másikat. Ha már a falnál tartunk: ehhez képest a Trónok Harcában a Fal lerombolása gyenge fordulatnak tűnik.

És igen, az ötödik valószínűleg lezárja ezt a 2016 óta tartó szériát, hiszen ahogy említettem, elég átfogó kontextust kaptunk, ami üvölt egy grandiózus, de végső lezárásért. Arról már nem is beszélve, hogy ismervén a sorozat készítési ütemét, két éven belül nem várhatjuk a következő évadot, addigra pedig már az összes szereplőnk 20 éves lesz, és ezzel már-már a Harry Potter felnövésívét közelíti a Netflix történetének egyik legsikeresebb projektje.

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

2