2022.07.14 09:16 BRANTON Olvasottság: 113x
1

Guy Ritchie nap - Első állomás

Egy nap tíz olyan Guy Ritchie film, amelyet nézhetőnek, jónak vagy egyenesen zseniálisnak tartok. Kezdjük a napot egy klasszikussal, mely Ritchie első filmje, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső.

A három, általam fentebb jegyzett kategóriából, a jó titulust foglalja el ez a mozi. Londonban járunk, az East End negyedben. Tele bűnözővel, piti kis tolvajokkal, gazemberekkel. Négy jóbarát elhatározza, hogy meggazdagodnak, elegük van a csóró életükből. Kirabolnak egy bandát. Ezzel bele is futnak életük legveszélyesebb játszmájába. Adósság van a nyakukon, ráadásul még egy életveszélyes fenyegetést is bezsebelnek. Hőseink a lehető legrosszabb megoldást választják: kirabolnak egy másik bandát. Megindul a sz*rzuhatag, a bandák nem tudják, hogy ki kivel van, mindenki lövöldözik mindenkire. A pénz, meg köszöni, jól van.

Guy Ritchie nap - Első állomás

Ritchie első filmje korántsem rossz, leginkább jónak titulálható. Fel-felsejlik benne zsenialitása, hiszen baromi jó karaktereket írt, baromi jó dumákkal. Vérbeli angol mozi, mely nem kegyelmez senkinek. Érezni az utca mocskát, a pitiáner tolvajok húzásai pedig angolokhoz híven, komikus. Vinnie Jones és Jason Statham első szerepe ez, melyben mindketten meglepően meggyőzők. Látszik nyilván, hogy egyikük sem egy Oscar-díjas zseni, de teljesen korrekten alakítanak, főleg, hogy ugye ez az első szerepük. A többiek is rendben vannak, hozzák azt a szintet, melyet egy ilyen film elvár.

Producerként az a Matthew Vaughn tevékenykedett, aki egyébként a hatalmas kedvenceimből 3 mozit is rendezett (Kick Ass, Kingsman 1-2). Remek csapat gyűlt itt össze tehát. Potom pénzekből tették össze ezt a mozit, de hatalmas siker lett. A kritika meg pláne imádta, nem is véletlenül. Ugyan én nem imádom, ennek meg is van az oka. Az oka mégpedig az, hogy kiforratlan, hiszen 2 év múlva már egy sokkal jobban összerakott, mégis hasonló stílusú mozit kapunk. Ez nyilván senkinek sem meglepetés, hogy melyik mozira gondolok. Arról majd a második állomásban írok, picit később. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső nem rossz mozi, nagyon szórakoztató, csak érződik, hogy kezdetleges és ez pár embernek zavaró lehet. Engem nem annyira zavart, így adok is rá 4 csillagot. Következzék a következő állomás!

krimi | vígjáték

Négy csóró jóbarát elhatározza, hogy meggazdagodnak. A lendület megvan, de a terv nem éppen kifinomult,  emiatt pedig a dolgok váratlan fordulathoz vezetnek. Adósságba... több»

1