2022.08.06 21:04 BRANTON Olvasottság: 273x
3

Nyomasztó végkifejlet

Victor Salva 2001-ben megrendezte a Jeepers Creepers című filmet, mely nálunk Magyarországon az Aki bújt, aki nem címet kapta.

Történetünk két főszereplője egy testvérpár, pontosabban Trish (Gina Philips) és Darry (Justin Long). Tavaszi szünet van, el is fáradtak, hazafelé tartanak egy furgonnal. Üröm az örömben, hogy egy teherautó majdnem leszorítja őket az útról. Nagyon megijednek, hiszen rajtuk és az ijesztő teherautóson kívül senki sincs a közelben. Kezdenek megnyugodni, amikor egy templomnál észreveszik az ellenséges járművet. Pár méterre feltűnik egy ismeretlen alak, feltehetően az ellenséges pacák, aki egy lepedőbe csavart embert dob be a csatornába. Egyre ijesztőbbé válik a testvérpár kalandja, menekülniük kell az életükért. Victor Salva ért a sokkoláshoz, ezt nagy bizonnyal kijelenthetem.

Nyomasztó végkifejlet

Első találkozásom ezzel a mozival borzasztóan fiatal komorban volt, úgy 10 lehettem, vagy 11. Iskolából érkeztem haza. Beléptem őseim szobájába, édesapám éppen ezt a filmet nézte. Annyira tisztán emlékszem, hogy az utolsó 10 percben járt a mozi. Szerencsétlenségemre láttam a végkifejletet, amely szerintem azóta is az egyik legsokkolóbb és ijesztőbb 'epilógus', amit valaha sikerült megtekintenem. Nem is az sokkolt le igazán, hogy mi történik a képernyőn... nem, hanem az, ahogyan történik. Nyugodalmas, vidám zene mellé felkavaró képsor. Ehhez hasonló számomra a Cannibal Holocaust nyitóstáblistája is, azzal a Bud Spencer & Terence Hill filmekbe illő zenével. Mai napig meg tud botránkoztatni az ilyen, hiába láttam azóta rengeteg sok mindent.

Első találkozásom után, természetesen megtekintettem egyben a filmet. Az első 15 perc rendkívül izgalmas, már-már nyomasztó, ahogyan közeledik az ismeretlen. Az első gyilkosság után a feszültség csillapodott, kissé erőtlen is volt néhol a mű. Kárpótol utána a zárás, de már említettem, hogy miért. Az operatőri munka átlagos, se nem kiemelkedő, se nem rossz, meglehetősen középszerű. A színészekre is igaz ugyanez, felesleges is belemenni. Alkotásunkban vannak logikai bukfencek, nevetségesnek tűnő és valóban komikus jelenetek,de mindent összevetve egy hatásos horror-thriller. Nagy gondban vagyok, ugyanis annyira horrornak nem nevezném, ha objektívan beszélünk róla, inkább thriller. Számomra az eleje és a vége, olyan nagy mértékű feszkóval bír ,hogy én ráaggatom a horror jelzőt.

Jó mozi, melyen szerintem még most is paráznék néhol, egy igazi thrillernek ez is a dolga. Minden pozitívum, meg 'jó' jelző ellenére tényleg nem egy nagy eresztés, legjobbak között meg pláne nincs, de a nosztalgia miatt (is) ez nálam 4 csillag!

horror | misztikus

Darry (Justin Long) és Patricia Jenner (Gina Philips) a tavaszi szünet egyik szép napján épp hazafelé tartanak, amikor egy furgon kis híján leszorítja őket az útról. Nem sokkal... több»

3