2022.09.10 18:44 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

A Terminátor visszatér!

Arni és a fegyverek, olyanok, mint a karmesternek a pálcája.

Hozzá tartozik, összenőttek!

A Terminátor visszatér!

A film?

Nem rossz, sőt néha kifejezetten tetszetős.

Nézzük.

Egy álmos és poros kisváros a mexikói határnál. A bűn és mocsok elöl az unalomba menekülő, egykori betonkemény ex-szuperzsaru. Egy szigorúan titkos rendőri akció. Egy korrupt, és aljas FBI-ügynök. Egy nagyon gondosan megtervezett szökés. Egy aljas drogbáró. Egy ezer lóerős sportautó. Egy Közel-Keletet megjárt katona, akinek kicsúszott a lába alól a talaj. Ehhez jönnek gyanús külsejű alakok. Egy kifejezetten rejtélyes haláleset a közeli farmon. Beképzelt szövetségiek. Béna SWAT-osok. Egy idióta fegyverbuzi. Néhány lelkes kolléga. Egyenként és különböző konfigurációkban már láttuk ezt, de így együtt különösen jó mozinak ígérkezik.

Megnézzük?

Egyértelmű, hogy igen!

Az ex-szuperzsaru, aki esténként papucsban ül a teraszon egy üveg sörrel a kezében, de ha kell, előveszi régi énjét és megesküszünk arra, hogy ezt már láttuk már valahol. Egy szigorúan titkos rendőri akció, melyről így is éppen elegen tudnak. Egy korrupt FBI-ügynök, aki inkább szép, mint elővigyázatos. Egy gondosan megtervezett szökés, ami a hátralévő idővel fordítottan arányosan lesz egyre kiszámíthatóbb. Egy drogbáró, aki nem mellesleg autóversenyző is. Egy ezer lóerős sportautó, amelyet az erőviszonyok kiegyenlítése végett egy kukoricaföldre száműznek, hogy ott – jééé – ugyanezen gyártó egy másik, de ugyanolyan pöpec modelljével kergetőzzön. Egy Közel-Keletet megjárt katona, akinek kicsúszott a lába alól a talaj, de nem elítélhető módon katonáskodni még szeret, és tud. Gyanús külsejű alakok, akik vélhetően valahol, valamikor kaptak valamilyen katonai kiképzést, de mivel gonoszok, ezért nagyon meg kell halniuk. Egy rejtélyes haláleset a közeli farmon, melynek kiderítését követően jelentősen felgyorsulnak a történések. Hihetetlenül beképzelt szövetségiek, akik miután kicsit visszavesznek az arcukból, a film végére meg is érkeznek a helyszínre, hogy mindenkivel kezet foghassanak. Béna SWAT-osok, akiknek ebben a filmben (sem) nem sok szerep jut. Egy fegyverbuzi, aki a film végéig következetesen adja az idiótát, de legalább van egy fegyvermúzeuma, ami kifejezetten jól jön az ilyen őrjítő helyzetekre. Néhány lelkes kolléga, akik közül értelemszerűen az hal meg, aki éppen elvágyik ebből az unalomból.

Nos igen, a készítők a film végéig nem tudták eldönteni, hogy ez most akciófilm vagy vígjáték. De nem baj. A dél-koreai rendezőnek, Jee-woon Kim-nek hála az eddigi Schwarzenegger-filmektől eltérően a fegyverekből pont annyi lőszert lehet kilőni, amennyi a tárba belefér és akit meglőnek, az nagyjából meghal, de legalább is csúnyán megsebesül. Az akciójelenetek ezáltal nagyon meggyőzőek, de Arnold beszólásai, melyben életkorára, korábbi filmjeire és származására utal az egészet kifejezetten viccessé teszik, mint ahogy Luis Guzmán és Johnny Knoxville(imádnivaló) karaktere sem a komoly vonalat erősíti. Arnoldot tíz éve láttuk utoljára a filmvásznon, de a Terminator 3. megnézése után nem csak a gépek lázadtak, hanem azért én is. Miután kormányzóként sikerült Kalifornia adósságát megháromszoroznia és a Kennedy-klánba beházasodva is félrekacsintania, sok választása nem kifejezetten maradt, mint a filmezés. Közel a 70-hez hál istennek nem olyan filmben láthatjuk viszont, mint az Amit még mindig tudni akarsz a szexről. Eduardo Noriega pedig nagyon gonosz. Ha Arnie-t nem akarná megvesztegetni és nem nevezné nagypapának, talán kevésbé összetörve úszná meg az egészet. Forest Whitaker azért került be a filmbe, mert életre szóló szerződése van FBI-ügynökök alakítására, vagy elképzelhető, hogy titokban az?

Most mit mondjak?

Persze, hogy jól játssza.

Valószínűleg egy igazi FBI-ügynök egyáltalán nem ilyen, de kit érdekel? Peter Stormare bármilyen nemzetiségű és zsánerű gonoszt el tud játszani, talán a svédet is (vagy egy ghánait is).

A film az USA-ban elég gyengén muzsikál, én azonban adtam egy esélyt az ex-kormányzónak és abszolute nem bántam meg. A filmből azt is megtudhatjuk, a tej a farmról jön.

Ha van tehén, ha nincs.

Akkor ott van az ócska kis boltban, a koszos vajas doboz mellett!

Arnie, így tovább!

akció | thriller

A Los Angeles-i nyomozóból lett kisvárosi seriff, Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) békésen éli napjait, vigyáz a környék rendjére. Nyugalmát azonban egy nap váratlan... több»

1