2022.09.13 23:44 Artemisia Olvasottság: 3863x
7

A természet törvényei

Delia Owens világsikerű regénye hihetetlen érzékenységgel ragadja meg a természet és az ember az ősi, ösztönös kapcsolatát. A könyv hitelessége nem véletlen, hiszen az eredetileg zoológusként tevékenykedő írónő közel 20 évet töltött Afrikában, vadon élő állatokat tanulmányozva. A vadon szeretete, a természetközeli életmód harmóniája pedig a regény minden lapján érezhető, ami egy igazán autentikus és andalító olvasmánnyá varázsolja az Ahol a folyami rákok énekelnek-et.

A filmadaptáció az első filmes Olivia Newman jóvoltából érkezett, aki az alapanyaghoz mérten is korrekt munkát végzett.

A természet törvényei

Úgy mutatja be a "lápi lány" történetét, ahogy a könyv is lefesti őt. Az elhagyott, kitaszított gyermek, akit a láp nevelt és tanított, a magányos, mindenkiben csalódott lány kálváriája, ami megmutatja, hogy a törékeny látszat ellenére a láp egy igencsak erős nőt nevelt belőle.

A könyv mondanivalója, miszerint a természet egyszerre gyönyörű és kegyetlen, elvesz és ad, pusztít és megújul, szépen átjön, és a hangulat is nagyon is ellett találva. A festőien gyönyörű környezetet kontrasztba állítja a szenvedéssel és nyomorral, miben Kya él gyermekként. A lágy, romantikus életképeket, az első szerelem örömét szembe állítja olyan súlyos témákkal mint a családon belüli és párkapcsolati erőszak, nemi erőszak, gyilkosság. A boldogan leélt élet, a megelégedést nyújtó öregkor csendes boldogságát az egyik legnagyobb bűnnel, az emberöléssel árnyékolja be, amit az aztán a természet örök körforgásának keretébe helyezve old fel.

A film mondanivalója és hangulata tökéletes, a cselekményvezetés során viszont már érezhető Olivia Newman határozatlanság és fellelhető néhány hiba, ahogy a karakterábrázolás is csak Kya esetében kiemelkedő.

Kya, mint központi karakter viszont többdimenziós és szerethető hősnő Daisy Edgar-Jonas kiváló alakításában. A színésznőnek köszönhetően Kya olyan karakter lett, mintha csak Delia Owens könyvének lapjairól lépett volna elő.

A többi karakter mellékalakká válik mellette: Tate nagyon jófej és nagyon bűnbánó, Chase nagyon agresszív állat stb., bár a színészek, Taylor John Smith és Harris Dickinson alakításával egyébként nem lenne gond, csak épp ennyi teret kaptak a kibontakozásra.

Lassú, elgondolkodtató és egyszerűségében is lebilincselő lett tehát az Ahol a folyami rákok énekelnek adaptációja, amelyet a hangulata és Daisy Edgar-Jonas alakítása miatt mindenképp érdemes megnézni.

dráma | misztikus

Kya Clarkot Barkley Cove lakói titokzatos és vad teremtésként ismerik, akit családja magára hagyott. Ez a történet egy fiatal lány felnőtté válásának története, aki az 50-es... több»

7