2022.10.01 20:44 Eastern79 Olvasottság: 942x
3

Háromezeregy éjszaka meséi

George Miller valami olyasmit alkotott amit talán elsőre meg sem ért az ember mert olyan mély érzèseket mozdít meg amelyeknek a létezéséről sem tudtunk vagy legalábbis jó mélyre eltemettük őket.

A páratlan és zseniális Tilda Swinton formálja meg Alitheát a narratológust A. S. Byatt The Djinn in the Nightingale's Eye című regényéből készült filmben.

Háromezeregy éjszaka meséi

A nő egyedül is teljes életet él, egészen addig amíg a sors nem keresztezi az útját egy Dzsinnel (Idris Elba) aki a történeteivel szép lassan ráébreszti a nőt arra, hogy az általa élvezett egyedüllét ellenére legbelül mégis magányos, olyannyira hogy a dzsinn által megtapasztalt időtlen és határtalan, önfeláldozó szerelemre kezd el vágyni, holott kívánni sem akart mert hát tudjuk jól az efféle történetekből, hogy sosem lett jó vége. A kívánság aztán be is teljesedik ha nem is a klasszikus értelemben mert hát arra is rá kell jönnie, hogy bizony nem működik parancsra.

Az ember és a fantázia szülte lény szerelme valójában egy allegória amely az idealizált szerelmi kapcsolatok abszurditását és működésképtelenségét szimbolizálja miközben óvatosan körbejárja egyrészt a magány és az egyedüllét közti különbséget valamint éppen a kiterjesztett metaforànak köszönhetően bemutatja azt is mitől működhet egy igazi szerelem ami könnyen lehet az őrülettel határos (mint ahogy az el is hangzik a filmben) csak akkor felmerül a kérdés ehhez a választóvonalhoz érkezve: vajon valóságos?

A realitás megkérdőjelezésével több síkon is játszik, hiszen már a legelején képzelt alakokkal társalog a főszereplő így akár megvan annak a lehetősége is, hogy mindez csupán Alithea elméjében létezik.

A választ szabadon hagyva merít bele a dzsinn történeteibe a rendezőtől megszokott lenyűgöző vizualitással és magával ragadó zenei aláfestéssel.

Mivel az eredeti könyvet nem olvastam számomra sokféleképpen értelmezhető egy azonban biztos: ez egy olyan mese amely olyan mélyen gyökerező vágyakról beszél, amelyek nemtől függetlenül minden ember lelke mélyén ott vannak akár beismeri magának akár nem.

dráma | fantasy | romantikus

Egy tudós története, aki tulajdonképpen elégedett az életével, miután azonban találkozik egy dzsinnel, aki három kívánságot kínál neki a szabadságáért cserébe, az élete... több»

3