2022.10.13 14:46 Kóborló Olvasottság: 1175x
5

Egy boszorkány, aki ember szeretett volna lenni

Tavaly év végén, amikor összeállítottam magam számára egy olyan horrorfilmes listát, amin azok a filmek kaptak helyet, amiket eredetileg idén (2022-ben) mutatnak majd be, akkor ez a film is szerepelt rajta. Végre a napokban volt lehetőségem arra, hogy bizonyosságot nyerhessen számomra az, hogy Goran Stolevski bemutatkozó filmje, a Nem leszel egyedül megérdemelte-e előjáróban azt, hogy a 2022-es év egyik legjobban várt horrorjai közé emeljem. Nos, igen és nem is.

Több aspektusa is volt annak, hogy ezt a filmet anno ennyire várjam. Az egyik ilyen dolog a film előzetese volt. Már az előzeteséből is egy kicsit éreztem azt a hatást, amit Robert Eggers 2015-ben elkészített, A boszorkány című filmje alatt, méghozzá, hogy egy kellőképpen súlyos atmoszférájú filmhez lesz szerencsém itt is. Nos, e téren nem is csalódtam, merthogy a Nem leszel egyedül című film egyik nagy erőssége számomra a történetében rejlő hangulata. Kellően komor és sötét hangvétele, szinte mindvégig megtalálható a filmben.

Egy boszorkány, aki ember szeretett volna lenni

Egy másik dolog, ami miatt kimondottan vártam ezt a filmet, az a története. Az elmúlt évek alatt valahogy a szívemhez nőttek az olyan filmek, amik egyfajta folklórokat dolgoznak fel, és a jelen produkció a macedón népmesékből épít fel egy boszorkánytörténetet, méghozzá számomra igencsak tetszetősen. Maga a film történetének a felvezetésével nem sokat időztek, ugyanis pár percen belül már meg is kapja a néző az alapkonfliktust, ráadásként elég szépen megspékelve, elég erőteljes drámai töltettel. Valószínűleg ez lesz az a dolog, ami miatt sok ember csalódni fog a filmben, ugyanis rengeteg drámai elemmel operál mindvégig a produkció, és be kell hogy valljam, a horror szépen a háttérbe is szorul emiatt. Sőt, tulajdonképpen annyira erős a drámai szál és a történetének a mondanivalója, hogy szinte már nem is nagyon merném a filmet a horror kategóriába sorolni. Persze azért van egy-két horrorelem is a filmben, ami azért kissé felrázza majd a nézőjét, de mindez annyira minimálisra van szorítva, hogy teljesen elveszi a horror élét a produkcióból.

Volt még egy olyan dolog a filmmel kapcsolatban, amiért kimondottan kíváncsi voltam rá, az pedig Noomi Rapace színésznő szerepvállalása a produkcióban. Erről sokat nem szeretnék írni (hisz aki látta a filmet, az tudja hogy mire gondolok), ezért inkább át is nyergelnék a további szereplőkre és az alakításaikra. Úgy érzem hogy a színészi alakítások terén sincs szégyenkezni valója a filmnek, hisz kellően magával ragadóak voltak.

Rengeteg pozitívumot fedeztem fel ebben a filmben, de persze jó pár negatívumot is találhattam volna akár benne. Ilyen lehetett volna az elképesztően lassú történetvezetés, vagy a rengeteg narráció, illetve hogy egyes jelenetek már-már a művészfilmet sejtetett volna, de mindezek engemet egy percre sem zavartak meg annyira, hogy ne tudtam volna élvezni ezt a filmet. Jár az erős négy csillag a filmnek, és még talán az ötöt is megadtam volna neki, ha több horrorelemet használt volna.

dráma | horror

A 19. század elején járunk, amikor egy kis macedón faluban különös természetfeletti jelenségek válnak mindennapossá.

5