2022.11.18 22:56 Artemisia Olvasottság: 154x
3

Zsákbamacska

Kandúr, a csizmás cica a nagysikerű Shrek 2-ben debütált és első feltűnése óta folyamatosan lopta a showt. A karakter népszerűsége egy önálló spin-offot kívánt, amit 2011-ben meg is kapott az első két Shrek-film szkriptjeit író és a Harmadik Shreket rendező Chris Millerrel a direktori székben, aki újfent bizonyította, hogy jobban ért az íráshoz, mint a rendezéshez.

A rajzfilmen meglátszik, hogy 6 ember is dolgozott a forgatókönyvén. Rengeteg témát és történetszálat érint egyszerre, és ezek nem mindig állnak össze egységes egésszé. A Shrek-filmekhez hasonlóan bőven merít az európai folklórból és mesekincsből, de a Shrek-filmekben sokkal eredetibben csapódtak le ezek a humoros gegek. Míg ott Chris Miller gördülékenyen bele tudta őket gyúrni a forgatókönyvbe és cselekménybe, addig itt mintha nem tudná eldönteni, hogy mihez is kezdjen velük, mennyire vegyék magukat komolyan ezek a gegek, és mennyire képezzék szerves részét a sztorinak.

Zsákbamacska

Kezdésnek elindul egy ígéretes szál Kandúr – Shrek-filmekből is ismert – haramia mivoltáról. Egy vagány, hírhedt macskát látunk, hangulatos spanyol tájékon járunk, kardpárbajok, hagyományos spanyol dallamok, pergő flamenco tánc, szerelmi szál. Aztán megismerjük Kandúr történetét kiscicakorától kezdve, a szülővárosát, az árvaházat, ahol nevelkedett, a kiscicakori legjobb barátját és fogadott testvérét, Tojás Tóbiást, aki történetesen egy tojás. Ezután pedig bejön a varázsbabok és az égig érő paszuly jól ismert története, ami a rajzfilm gerincét adja egészen a fináléig. Közben a felnőtt és bűnözővé lett Jancsival és Juliskával, valamint az idős, enyhén kattant Babszem Jankóval is találkozhatunk.

Egyébiránt a történesek tempójával, az akció mennyiségével nincs gond, pörgős kalandban van részük az óriás várában , ami San Ricardo városában is folytatódik. A karakterek dinamikája alapvetően jó, Puhapracli egészen szerethető cicus, a szerelmi szál közte és Kandúr között, valamint a testvéri szeretet-bosszú kettősség Kandúr és Tojás között is jól működik.

Technika fronton csak dicsérni lehet a rajzfilmet, a látvány, a vágások, a hangulat, a zene mind-mind tökéletes.

Azonban az eredettörténet alapvetően nem zárja le, hiszen a finálé után nem a Shrek 2-ben feltűnő hírhedt bérgyilkosként, hanem épp ellenkezőleg, ünnepelt hősként búcsúzunk Kandúrtól. Talán az idén decemberben érkező Csizmás, a kandúr : Az utolsó kívánság majd pótolja ezt a félbehagyott szálat is.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

A film évekkel azelőtt játszódik, hogy Csizmás Kandúr (Antonio Banderas) találkozott volna Shrekkel és Szamárral. Végre fény derül arra, hogyan tett szert a hírnevére. Csizmás... több»

3