2022.12.21 09:08 Eastern79 Olvasottság: 474x
3

Úgy szeretlek, majd megeszlek

Luca Guadagnino rendezővel másodszorra dolgozik együtt Timothée Chalamet a 2017-es Szólíts a neveden című film után, és most is egy olyan témát választottak, amely rendkívül megosztó, vagy – hogy stílusos legyek – nehezen emészthető. A történet Camille DeAngelis azonos című regényén alapszik, úgy látszik, Guadagnino vonzódik a nem hétköznapi szerelmi történetekhez, hiszen ezúttal egy kannibál szerelmes pár egymásra találásának és meredek kalandjainak lehetünk szem és fültanúi. A film egyúttal Maren (Taylor Russell) felnőtté válását meséli el, akit a 18. születésnapján magára hagy az édesapja némi készpénzzel, a születési anyakönyvi kivonatával és egy kazettával, amin keresztül a nézővel együtt ismeri meg múltját és az apa döntésének okát: milyen nehéz felnevelni valakit, aki egy óvatlan pillanatban lerágja a barátja arcát.

Elindul hát felkutatni az édesanyját, útközben találkozik hozzá hasonlókkal, akik vagy az életére törnek, vagy épp a feloldozást keresik nála, mint Lee ( Timothée Chalamet). A történet egyik érdekessége egyébként éppen ez: az „evők” gyakorlatilag mindenhol ott vannak, hiába szorultak a társadalom peremére, mégis szép számmal rejtőznek a normális emberek között. Eddig a kannibálokat többnyire félelmetes magányos farkasként mutatták be és ez a fajta megközelítés csak növeli a félelemfaktort.

Úgy szeretlek, majd megeszlek

Russel és Chalamet között elképesztő az összhang, kettejük játéka kétségkívül a film egyik vaskos alapköve. Road movie, felnövéstörténet, romantikus dráma és horror sajátos keveréke teremti meg a fülledt, vérgőzös hangulatot, amire rátesz még egy lapáttal Mark Rylance alakítása. Sully karaktere annyira földöntúlian ijesztő és hátborzongató, amilyet ritkán látni, mellette Hannibal Lecter csak egy nyűgös óvodás. Nagyon el lett találva a nyolcvanas évek Amerikájának hangulata, a kicsit melankolikus zene és a komótos történetvezetés pedig tökéletesen passzol a teljes képbe. Gyomorforgató jelenetekből nincs hiány, mégis azon kapjuk magunkat, hogy egy kannibál pár sorsáért izgulunk. Nagyon felkavaró, semmihez sem hasonlítható szürreális utazás.

dráma | horror | road movie | romantikus

Az első szerelem története: Maren, egy fiatal lány, aki a társadalom peremén küzd a túlélésért, és Lee, egy intenzív és jogfosztott csavargó, találkoznak egymásaal. Egy... több»

3