2023.01.08 21:06 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Mindent a sikerért!

Az argentin író - rendezőpáros, Gastón Duprat és Mariano Cohn 5. együttműködéséből született Út a díjesőig egy feketehumorral gazdagon átitatott, csípős szatíra, mely egy sikervárományos mozifilm forgatásának kulisszatitkaiba nyújt betekintést, avagy inkább kiteregeti a filmszakma szennyesét.

Merthogy Duprat és Cohn a teljes cselekményt a paródiára, a maró gúnyra hegyezi ki, a karakterek pedig egytől egyig karikatúrák. A cselekmény lassan csordogál és az alkotás absztrakt elemeit helyezi előtérbe, görbe tükröt tarta az álomgyáraknak és a futószalagon érkező blockbustereknek.

Mindent a sikerért!

A kamaradrámába forduló cselekmény (olvasópróbák végeláthatatlan sokasága) ellenére a film brillírozik . A 3 főhős, Lola (Penélope Cruz), Félix (Antonio Banderas) és Ivan (Oscar Martínez) olyan pofátlanul szórakoztató triót alkotnak, hogy akkor is elcipelnék a sztorit, ha az lenne megtámogatva vitriolos kritikával, jól irányzott cinizmussal, stílusos burleszk elemekkel és fergeteges, elvont humorral. De a film bővelkedik ilyen erősségekben és mindezt a fantasztikus szereposztással és alakításokkal koronázza meg.

A 3 főszereplő a showbiznisz egy-egy jellegzetes oldalára világít rá. Lola a bohém, öntörvényű független filmes, aki vadabbnál vadabb elképzeléseivel sanyargatja a színészeit: egyetlen mondatot a végtelenségig ismételtett, egy több tonnás sziklát függeszt a fejük fölé, vagy az évek során megszerzett díjaikat darálja le, saját Arany Pálmájával együtt. Penélope Cruz lubickol a cinikus, különc rendezőnő szerepében, minthacsak ráöntötték volna a figurát.

Antonio Banderas Félix-e és Oscar Martínez Ivan-ja különbözőbbek már nem is lehetnének; előbbi hetyke, felkapott szupersztár és ügyeletes szépfiú, utóbbi minőségmániás kultúrsznob, ráadásul örök riválisokat alakítanak a készülő mozifilmben. A két férfi különbözőségéből rengeteg szellemes helyzetkomikum és ütős szócsata keletkezik, és egyszerűen öröm nézi azt a káoszt, ami elszabadul ha összeeresztik őket. Banderas és Martínez is elemükben vannak ezekben a szerepekben, nem lehet betelni ezzel a társasággal.

A filmvégi csavar mondhatni drámai fordulatot tartogat, de a hangvétel miatt menthetetlenül burleszkbe fullad; ezt a bagázst egyszerűen nem lehet komolyan venni, bármilyen komoly dolgok hangzanak is el.

A mondanivaló tehát nem marad el, az alkotók kínálnak tanulságokat, gondolkodnivalót az emberi jellemről is, de minden magvas gondolatra dupla annyi humor jut.

dráma | vígjáték

Egy gazdag üzletember felkeres egy meglehetősen híres filmrendezőt, hogy támogassa őt egy nagy sikerű film elkészítésében, amely azt a célt szolgálná, hogy örökre... több»

4