2023.01.15 16:54 Zsolt Szabó Olvasottság: <100x
2

A top jelenthet ennek a filmnek

Tudom, a kritikai oldalról későn írom eme eszét a filmről, de nem vagyok túl régóta a MAFAB kis családjának tagja, és oly sok rengeteg film van a piacon, amiről írni lehetne, és ez nem kerüli el a Top Gun: Mavericket sem. A film nálam nagyot ütött: érzelmes, akciódús, és minden, ami az elmúlt években hiányzott a moziból. Anno mikor debütált ez a film, 2022 májusában én csak 7x néztem meg moziban, és azóta ki tudja hányszor BR lemezen, kiváló hangminőségben és IMAX kamerás felvételekkel tele tűzdelve, ami még hatásosabbá teszik a filmet. A vágás, a fényképész munka kitűnő, Joseph Kosinki pedig csodát tett egy 36 éves poros alkotás után, ami persze kultfilm, nem vitás, de úgy érzem, ez is az lesz, vagy már az is.

Anno 1986-ban a Top Gun Tony Scott rendezésében egy igazán ütős tengerészeti és hadászati toborzófilmnek is elment, akár csak ez a film, ami totál benépszerűsíti a haditengerészetet. Azért a történet teljesen egyszerű, csak közben lélegzetelállító akciókkal van tele tűzdelve és érzelmi hullámvasúton utazik a néző a filmmel, vagyis velem ez történt. A film tökéletesen ötvözi a múltat és a jelent, totál fel lehet ülni a retro érzésekhez, lásd a film zenéjét például, amit tökéletesen elegyítettek a múlt és a jelen zenéivel. Az akciójelenetek nagy részét élesben vették fel, erről rengeteg werkvideó is készült, és persze Tom Cruise megint minden egyes kaszkadőrmutatványt maga csinált meg, ahogy megszokhattuk től.

A top jelenthet ennek a filmnek

Maguk a szereplők is sokrétű kiképzésen vettek részt a film miatt, hogy bírják a gyűrődéseket, mivel ez egy igazán fizikális forgatás volt. Így tényleg minden elkövetett Kosinski stábja, hogy élethűen adják vissza a film történetét, akár a földön, akár vízen, akár levegőben. A történetről csak annyit, hogy elődje után 30 évvel játszódik, és Maverick visszatérését követi az Egyesült Államok haditengerészetének csapásmérő vadásztaktikai oktatói programjába (más néven US Navy Fighter Weapons School – TOPGUN), ahol szembe kell néznie múltjával, miközben egy csoport fiatalabb pilótát képez ki. Közben Maverick elhunyt legjobb barátjának, Nick „Goose” Bradshaw hadnagy fiával való kapcsolatát is bemutatja a film. Tavalyi és szerintem az elmúlt évek legjobb filmje lett részemről. Ami a sikerességét illeti, cirka 1,5 milliárd összbevételével az Avatar 2. része után a legjövedelmezőbb produkció volt. Csak az USA-ban 21 héten keresztül volt bent a mozis top10-ben, ebből 6 hétig volt az élen, hiába volt akkor premierbemutatója pl. a JW 3-nak. Egy erőteljes film, amit mindenkinek látnia kell a legjobb kép és hangminőségben. A szem nem marad szárazon. Mozizásra fel, ha véletlenül még nem győztelek meg arról, hogy ezt a filmet látnod kell. Nálam, mivel az év legjobb filmje lett 2022-ben,, teljesen egyértelmű a 10/10-es osztályzat.

akció | dráma

SkyShowtime (2023.02.14.)

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

2