2023.02.12 00:30 fankbringa Olvasottság: 867x
0

Csak MI és az acél

Hogyan lehetne egy drámai sci-firől lelkesítőt írni, ha dög unalom az egész? Mondom ezt úgy, hogy szeretem a sci-fi műfaját, mert mindig meg tud lepni. Itt a meglepetésért bizony ki kellett bírni több mint egy órát. Nagyon szép lezárása volt a történetnek. Maga a film nem lenne rossz, mert szép a díszlet, szép a táj, szépek a szereplők, kedvesek a robotok, jó a hangulat, és van benne tanulság. Ami rossz, az a szükségtelen vontatottság. Nagyon el vagyok szokva a jelentéktelen elemeket felsoroltató történetektől. Itt annyira sok volt az érdektelen részlet, hogy a végére kezdett széthullani a történet. Lehet, hogy még egyszer meg kellene néznem a filmet, hogy legyen esélyem figyelni az apró mozzanatokra, a lényeges beállításokra, de ez nem fog megtörténni. Amikor már tizedjére kellett néznem egy jelentőségteljesen hosszú beállítást valamelyik robotról, aki épp kruttyog és villog, akkor eszembe jutott az egekig magasztalt 2001: Űrodüsszeia, ahol nem értettem, hogy miért kell mindent olyan hosszan és semmitmondóan elmesélni. A történelem ismétli önmagát. Baráti beszélgetéseken lehet majd hosszan elemezni, hogy vajon mikor egyeske ferdén állt a sarokban, az éppen miért volt jelentős mozzanat a filmben. Ha rákoncentrálok a fémdobozra, akarom mondani kutatóállomásra, akkor a Star Trek jut eszembe, ahol a hajó kapitánya mindent megold, és csak néha merészkedik ki a hajójából. A kutatóállomás pont úgy nézett ki, mint egy hajótörött űrhajója. A nagy semmi közepén egy elhasználódott teknő. A teknő mélyén pedig az elmaradhatatlan hegesztés és a titokzatos MI, amiről sosem derül ki, hogy milyen felszerelés kellett. Az egész közepén pedig ott trónolt Theo James, aki a Beavatott sorozat ügyeletes jófiúja volt és itt sem volt másként. Egy mindent megoldó, mindent kézben tartó szupersztár. Annyira jófiú volt, hogy a film végéig gyengeségnek a jelét sem mutatta. Végig kedves volt a háremével, és szörnyen megértő. Az archívum igazán csodás volt. Egy nagy fekete monolit a szoba közepén, villogó ledekkel. Nagy szerencse, hogy az áramszünetek alatt sosem volt üzemszünete, és hogy állandó mozgatója volt az eseményeknek. Minden a monolit körül forgott. De ismerős ez valahonnan…

A film legnagyobb erénye, hogy úgy mutat be valamit egyszerű tudományos kísérletnek, amit az újságírók nem győznének hájpolni, mintha épp olyan természetes munka lenne, mint az útépítés. Egy céltudatos ember magányos harca a távoli világ háttérzajában. A zajból kiemelkedni pedig egyre nehezebb. Nem robbant fel semmi, nem halt meg senki, mégis volt esemény a képernyőn.

Csak MI és az acél

Akit beszippant a film az elején, az nézze végig bátran, mert nem fog csalódni. Akit nem fog meg az eleje, de érdekli, mi várt volna rá a filmben, az használja az előretekerés funkciót és szemezgessen, aztán nézze meg a végét.

76 Teremtőm  (2020)

sci-fi

George Almore fáradhatatlanul dolgozik, hogy megalkossa az első mesterséges intelligenciát, a tudós férfinak azonban van egy titka. A célja egyúttal az, hogy újra együtt lehessen... több»

0