2023.02.12 19:59 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Bruce Campbell, mikor beszorul Grace Thorsen keblei alá

Ellen Sandweiss, aki nagyon fontos Bruce Campbell életében, no nem annyira, mint Ted Raimi, vagy Sam Raimi, de azért legyűrtek már egy pár mozit együtt (Within the Woods (1978), Evil Dead (1981), Evil Dead 2 (1987) és A nevem Bruce (2007)).

Hát persze, ezek után kíváncsian vártam, mit is hoznak össze a készítők ebben a moziban.

Bruce Campbell, mikor beszorul Grace Thorsen keblei alá

A rendező maga Campbell, a forgatókönyvet Mark Verheidennel hozták össze, és a zene, ami szintén bejövős, Joseph LoDuca műve.

Persze az Evil Dead filmeken kívül Bruce nemcsak démonokkal hadakozik.

Az életművéhez még számos kisebb-nagyobb, de inkább kisebb (ettől nem kevésbé rossz) és főleg B-jellegű indie filmek (Alkonyattól pirkadatig 2, Átutazó invázió) tartozik, újabban pedig Az erdő, valamint az Sam Raimi által rendezett Pókember-szériában is láthattuk felvillanni egy rövid időre. Jelen filmünk – melynek írója, rendezője, és persze magától értetődően főszereplője is Őbrucesága – pontosan egy ilyen önironikus visszatekintés, reflektálás a nagy B-színész előtt.

Aminek én is nagy rajongója lettem.

De mi is a film sztorija, ami hátha másoknak is meghozza a hangulatot!

Egy isten háta mögötti, kis koszos faluban, Godlickban óvatlan és igen részeg fiatalok megidézik a háború és a holtak védelmezőjét, bizonyos Gua-Dit, aki annak rendje és módja szerint véres nyomokat hagyva garázdálkodni kezd a környéken.

Egyetlen megoldásként a srácok úgy vélik, csakis Bruce Campbell, a messzi földön híres horror-hős tud csak segíteni, elvégre annyi szörnyet, zombit, és démont győzött már le életében, hogy neki ez gyerekjáték lesz.

A valóság azonban ennél sokkal prózaibb.

Megkeseredett B-kategóriás színészünk a Barlangi Szörnyek 2 „csúcsprodukció” forgatását megszakítva éppen lakókocsijában sajnáltatja magát szokás szerint – amúgy sem csinál mást, mint három érdekes hobbijának hódol: piálás, szex bárkivel, majd megint önsajnálat, és nyavalygás –, plusz várja az ügynöke által felkonferált meglepetést, amikor az egyik koszfalvi félkegyelmű srác elrabolja, és a falujába viszi.

Először hősünk azt hiszi, mindezt a (nem igazán) kreatív ügynöke rendezte így, ezért megpróbálja fergetegesen érezni magát, fürdik a sikerben, zabál-piál, majd elég erotikusan és sokat sejtetően táncol egy számára szimpatikus bombázóval, Kellyvel (Grace Thorsen) aki történetesen a főszereplő (nem mellesleg Bruce-mániás) srác, Jeff (Taylor Sharpe) igen szexi és dekoratív anyukája.

Aztán mikor fegyverekkel felszerelkezve kimennek, hogy elintézzék a „filmbéli szörnyet”, egyből inába száll amúgy sem sok bátorsága, merthogy a szörny az bizony nagyon is valódi!

Kelly szónoklata plusz a retkes falusiak kollektív kiközösítése kell ahhoz, hogy némi igen gyors bűnbánás után a magányos Rambót játszó srác nyomába eredve aztán ténylegesen is megküzdjön a Tofu/Fuji hős és kegyetlen védelmezőjével.

Nem is lövöm le igazándiból a film végét, meg kell nézni, csak úgy ér valamit az egész.

Ami viszont különösen tetszetős számomra, hogy Bruce életének mozzanataira és filmjeire való utalásokkal tömték rendesen tele, egyfajta kultikus státusszal ruházva fel magát – ugyanis, mint említettem volt, a forgatókönyvíró maga Campbell (társaságban persze), ráadásul a rendezői székbe is ő csüccsent.

Önmaga paródiája, és ez tiszteletre méltó tőle, érzi és tudja saját határait, és örömmel figurázza ki magát, ezzel hatalmas örömet szerezve a nézőknek.

Persze nem tökéletes, de szórakoztató, nyers, fanyar és szatirikus.

Igazi „brúszkampbelles” mozi, ami újabb rajongókat sorakoztathat fel színészünk eddig is népes táborába.

A fotelemből ezt pedig tökéletesen látom.

fantasy | horror | vígjáték

Egy bányászvárosban, Gold Lickben néhány tinédzser megbolygatja a XIX. századi kínai temető nyugalmát, kiszabadítva az ott tanyázó démont. A egyetlen túlélő tini, mivel... több»

1