2023.02.16 16:09 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Hajszálvékony horrorfilm

Gary Oldman és Idris Elba. Azt gondolom, hogy a filmek szerelmeseinek nem kell bemutatni eme két kiváló színészt, hisz számtalan filmben szórakoztattak már minket, de a 2009-ben bemutatott, A túlvilág szülötte című horrorfilm megtekintésével számomra bebizonyosodott az is, hogy hiába két ekkora húzónév egy filmbe, ha annak mint a története, mint pedig a kivitelezése igencsak gyenge lábakon áll. Na de nézzük, hogy mi is volt a gond jelen filmünknél.

Az első igazán komoly gond ezzel a filmmel nagy valószínűséggel a producer, Michael Bay személye lehetett. Nos, jómagam Michael Bay nevét elsősorban a rendkívül látványos akciófilmek produceri munkálatai miatt ismertem meg. Ráadásul nem ismeretlen Mr. Bay számára a horrorfilmes terep, hisz többek közt olyan horrorfilmekhez adta már a nevét produceri minőségben, mint a 2003-as Texasi láncfűrészes, a 2005-ös A rettegés háza, vagy a 2006-os A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet. Ezen filmeken végigtekintve egyáltalán nem érződött az, amit jelen filmünknél megpróbált, hogy egy igencsak alacsony korhatár besorolással (PG-13-as) kerüljön mozis bemutatásra eme produkció. Hogy emögött tisztán anyagi szándék volt, vagy valami más, azt már soha nem tudjuk meg, de hogy a végeredmény végtelenül kiábrándító lett, az sajnos tény. Ugyanis A túlvilág szülötte egy hajszálvékonyka horrorfilm lett.

Hajszálvékony horrorfilm

Sok helyen olvastam már azt, hogy a film gyenge minősége horrorfilmes téren minden bizonnyal David S. Goyer számlájára írható, ugyanis ő készítette a film forgatókönyvét, és a rendezést is neki köszönhetjük. Mondjuk, ha nem ismerném David S. Goyer forgatókönyvírói múltját, akkor valószínűleg jómagam is szinte minden filmbéli gondomat az ő személyében keresném, de ne feledjük el, hogy olyan filmeknek is készített Mr. Goyer forgatókönyvet, mint az 1998-as Dark City, vagy mondjuk a Penge-trilógia, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy képes hangulatos filmek forgatókönyvét elkészíteni. Szerintem jelen filmünknél nem az ő személye volt a kakukktojás, hanem egyszerűen csak megvolt kötve a keze a produceri elvárásokkal szemben.

Oké, azt azért ki merném jelenteni, hogy történetileg nem ez lesz a legemlékezetesebb alkotása, ugyanis a film sztorija messze nem az, amitől egy horrorrajongó a földhöz vágja majd magát, merthogy finoman szólva is tele van klisékkel. De ha már klisék tengeréből áll az egész film, akkor legalább lehetne mindez ijesztő vagy félelmetes, de sajnos ezt sem merték meglépni a készítők, és ráadásképp még elég zagyvára is sikeredett a történet, hisz sok minden van ebben a történetben, de egyik szálat sem nagyon sikerült annyira jól elmélyíteni, hogy maximálisan élvezhetővé váljon.

Sajnos a történet hiányosságait, illetve a hiányzó atmoszférát sem a karaktereknek, illetve az őket alakító színészeknek, sem pedig a számítógépes effekteknek nem sikerült jól ellensúlyozni. Számomra egy kimondottan gyenge horrorfilmes próbálkozás lett A túlvilág szülötte.

dráma | horror | misztikus | thriller

Néha egy halott lelkét annyira megfertőzi a gonosz, hogy nem nyerhet bebocsátást a mennyország kapuján, ehelyett a két világ közötti senkiföldjén vándorol és kétségbeesetten... több»

2