2023.03.09 21:56 Pitch_pls Nézhetetlen Olvasottság: 533x
4

Körbeért a filmgyártás

Igazából nagyon nehéz összeszedni a gondolataimat. Nehéz egy olyan filmről beszélni, amihez egyszerre semmilyen hivatkozási alapot nem lehet találni, de ezzel egy időben minden egyes mondatát megtaláljuk valamilyen más sci-fiben (csak jobban). Ha ezt a filmet a készítők feltöltötték volna Youtube-ra, és azt mondták volna, hogy nagyon büszkék rá, és tessék, itt van mindenki számára ingyen, biztos vagyok benne, hogy a fogadtatás a pozitív oldalra billen. Ehelyett moziba vitték, pénzt kérnek érte, a közösségi platformokon pedig álnevek mögé bújva, vadiúj profilokkal spammelik ugyanazt a hat dicsérő mondatot, kicsit másképp megfogalmazva. A valóság az közben, hogy a mozitermek üresek. Mielőtt belemennék az érdemi kritikába, talán itt a legnagyobb tanulság, amit magunkkal vihetünk a film után: nem szabad mindenért pénzt kérni.

Spoilerek következnek.

Körbeért a filmgyártás

A film a sok komment ellenére nem fut több szálon, ugyanis csak simán két filmet kapunk 90 perc alatt. Kapunk egy fekete humorral álcázott thrillert Kálloy Molnár Péter főszereplésével, ami 1984-ben játszódik. Igazából nincs tanulsága, nem fut ki sehová, még csak nem is szórakoztató, és onnan tudjuk, hogy 1984-ben játszódik, hogy ki van írva. Talán hangosan is kimondják. IKEA-s bútorok, műanyag nyílászárók, modern poharak, slim fit ruházat és olyan szófordulatok, mintha csak ma történne. De nem, ez 1984.

A másik film, amit évekkel később forgathattak, már 2063-ban játszódik. Ezt is fontos kiemelni, hiszen kiírják és hangosan kimondják. Különben 2006-os Skoda Fabia kanyarodik ki az utcasarkon, a Bálna Terasz felújítás alatt van, mintha csak ma történne. Ez a film egy sci-fi, gonosz és irányításmániás világvállalattal, klónokkal, repülő és sétáló robotokkal, hamis emlékek beültetésével és mindennel, amit már ezerszer láthattunk, sokkal jobb, kifinomultabb és átgondoltabb verzióban. A két film párhuzama az, hogy sok színész mindkettőben visszaköszön, így, mint a kabátot a gombhoz, a film másik felét az elsőhöz igazították évekkel később, hogy a végeredmény egy csattanós végjáték legyen, ahol már mi sem tudjuk, hogy mi a valóság és mi nem. A múlt csak egy szimuláció, a jövő (mert jelen nincs a filmben) pedig a hataloméhes pénzembereké. Az nem derül ki, hogy valójában mi a végcél, kik ellen és végül is miért, pedig még hangosan hencegnek is a gonoszok egymásnak, hogy ők olyan gonoszak, hogy csak na.

Még ha az ötlet magja valahol dicséretes is, a kivitelezés igénytelen. Az intelligencia hiánya, a helyszínek és a megszokottnál is modorosabb színészi játékon túl itt van egy sokkal fájdalmasabb aspektus, ami pedig nem más, mint a technikai felkészültség, vagyis annak teljes hiánya. Sci-fit sajnos nem lehet ilyen minőségben tálalni. A rossz fényelésen, hangminőségen és vágási hibákon túl a kínos CGI jelenléte már tényleg komolyan vehetetlenné teszi az egészet. Maszkolási hibák, a perspektivikus érzet, a mélységélesség teljes hiánya, a ritmustalanság, frame-hiány, renderhibák és ami talán a legkínosabb: feldíszített stock videók használata. Van 5 másodperc a filmben, amikor teljesen indokolatlanul kimerevedik a kép. Azt hittük, lefagyott a vetítő, de valószínűleg csak vágási hiba, de talán maga a vágó vagy a rendező sem ellenőrizte le a végső rendert.

Ez a vélemény egy olyan embertől származik, aki sokakkal ellentétben tényleg rászánta az időt, és elment megnézni a filmet, hogy első kézből alkothasson véleményt, és valamilyen szinten ért is a filmgyártáshoz. Hiszem, hogy ez a film most évekkel lökte vissza az amúgy is nagyon sérülékeny magyar függetlenfilm-gyártást, rossz reklámot csinálva annak, elijesztve azokat az embereket, akik szeretnének olyan ajtókon kopogtatni, amik még túl nagyok és túl távoliak, és olyanokat is, akik mondjuk befektetési céllal támogatnának kreatív és autonóm filmeseket, bízva abban, hogy megtérül a befektetésük. Mert ez a film sajnos teljes mértékben bukásra van ítélve.

68 129  (2023)

akció | dráma | fantasy | misztikus | sci-fi | thriller

2063-ban járunk, amikor egy 129-es nevű katona megszökik a Medrocorp nevű vállalat laboratóriumából. A cég azonnal a nyomába ered, hogy elfogja őt, hiszen a Medrocorp az egész... több»

4