2023.03.11 21:43 filmtro.hu Olvasottság: <100x
0

Az utánzat, amit remake-nek hívnak

Nem könnyű jó remake-et készíteni, és legyünk őszinték: az európai filmek amerikai feldolgozásai ritkán érik el az alapmű szintjét. Nincs ez másképp ennél a filmnél sem.

Otto történetéből pont azokat a részeket nagyolták el, vagy hagyták ki, amelyek révén kapcsolódni tudtunk volna a főszereplőhöz. A svéd eredetiben megjelenő, nagyon szépen kidolgozott és felépített flashback-jelenetekből összeáll Ove karaktere, ami Otto esetében nem működik. Felvillanásokat láthatunk, közhelyes, képeslapszerű utalásokkal kaphatunk felszínes betekintést Otto és Sonya történetébe. Ove és Sonja sztorija ehhez képest sokkal rétegzettebb volt, akárcsak Ove és az édesapja kapcsolata, így a néző is sokkal jobban tudott a karakterhez kapcsolódni.

Az utánzat, amit remake-nek hívnak

A skandináv fekete humor szarkasztikus amerikai poénokra váltása elég jól sikerült, ahogy az elszórt svéd utalások is kedvesek voltak (a svéd cukrászsütitől kezdve a Nohab mozdony által húzott vonatszerelvényig), de ezek csak azt a felszínt jelentik, aminek a valódi tartalmat kellett volna színesítenie. Azt viszont sajnos kiüresítették.

Otto és Rueben barátsága és konfliktusa is meglehetősen elnagyolt módon jelent meg, így amikor a film végén Otto elkezd kiállni régi szomszédjai mellett, ez a tette is súlytalan marad (ha nem értjük, milyen erős volt a kapcsolatuk és a konfliktusuk, nem tudjuk értékelni a gesztust sem).

Összességében tehát ez a feldolgozás sokat elvett a lényegi, emberi részekből, és olyan helyeken színezett és bővített, ahol talán pont az egyszerűség lett volna hatásosabb. Nem állítom, hogy nem érinti meg az embert ez a változat, de remek példája annak, mi lesz abból, ha a lényegi részeken spórolnak és hatásvadászattal próbálják pótolni. Ami a svéd eredetit egy szerethető gyöngyszemmé tette, az a hiteles, kidolgozott történet és a visszafogott, de hétköznapiságukban is nagyszerű karakterrajzok. Ami pedig a feldolgozást cukormázas utánzattá tette, az a felszínesen bemutatott háttérsztori és a hatásvadász, sokszor harsány külsőségekre helyezett hangsúly.

Aki nem látta az eredetit, annak nagyon javasolt, akár ez után is megnézni. Szerintem érteni fogják, mi a baj Tom Hanks Ottójával.

dráma | vígjáték

Otto (Tom Hanks) egy mogorva, magányosan élő özvegyember, akinek határozott elvei vannak, szigorú rutinja, és persze nagy szája. A férfi, amikor csak teheti, megnehezíti a... több»

0