2023.03.11 22:20 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 102x
2

Na végre! Itt van Cronenberg öröksége!

A nemi betegség nagyon rossz dolog: kínos, fájdalmas, ijesztő.

Egy nem kívánatos terhesség is szörnyű élethelyzeteket eredményezhet, ami, valljuk be, megváltoztathatja az életünket.

Na végre! Itt van Cronenberg öröksége!

Mindezek mellett ott van a HIV vírus is: közismert, hogy a nemi úton (is) terjedő AIDS mind a mai napig gyógyíthatatlan betegségnek számít.

Ezek a bajok azonban megelőzhetőek, ha körültekintően választjuk meg a leendő szexuális partnereinket, és mindig megfelelő figyelmet fordítunk a védekezésre.

A Contracted című body-horror főszereplőnője, az éppen leszbikus korszakát élő Samantha (Najarra Townsend) egy házibulin bizony nem tartja be ezeket a szabályokat, emiatt bizony iszonyatos és rettenetes árat kell fizetnie a hanyagságáért. Elkap egy titokzatos, rendkívül undorító tünetekkel járó és rohamléptekben súlyosbodó kórságot, ami eddig ismeretlen volt.

Ez a film amellett, hogy egy borzalmas járvány elterjedésének kezdeteire világít rá, arról is szól, hogyan kezeli egy felelőtlen, semmivel sem foglalkozó, nagyon labilis fiatal az AIDS-et, mint halálos betegséget.

Eric England ezt ügyesen ki is használja.

Bizonyos jelenetekben nagyon nyilvánvalóak egyes AIDS-szel kapcsolatos hirdetések, ezek egyértelművé teszik a komoly eszmei mondanivalót, még akkor is, ha kezdetben ismeretlen, a fináléban pedig már egyértelműen beazonosítható, jól ismert „horrorfilmes” förtelmes kórságként jelenik meg Sam betegsége.

A lány először nem foglalkozik a furcsa tünetekkel, magának is tagadja a betegségét, utána, amikor bebizonyosodik, hogy komoly baj van, jön a hatalmas ijedtség, pánik, majd a doktorhoz való menekülés.

A magyar „csodálatos” egészségügyet idéző felületes orvosi vizsgálat után a következő lépés a tünetkezelés zsákutcája, majd ismét jöhet az újabb orvosi kör, aztán a szégyen, a fejünk erőteljes homokba dugása, a tehetetlen düh, a vádaskodás, utolsó előtti lépésként pedig a kétségbeesett kapaszkodás – természetesen a rossz emberbe.

Végül nincs más hátra, csak az őrület.

Sam bizonytalan, félszeg, befolyásolható karaktere nem lesz abszolúte a nézők kedvence.

Hibát hibára halmoz, folyton hibás döntéseket hoz, majd a betegség kiváltotta érzelmi krízis során a nagyon önző természete is felszínre kerül, amely csak a feltétlen szeretetet hajlandó elfogadni, az ellentmondást nem.

Negatív példa ő, akinek hibái és bukása óva inti majd a befogadó nézőket a hasonló magatartástól.

A szereplő azonban nincs teljesen következetesen megírva, nehéz vele azonosulni, súlytalan és negatív karakter, ráadásul a sajátos szépségű Najarra Townsend színésznő alakítása sem éppen hibátlan, így a figurában rejlő potenciál némileg veszendőbe megy.

Ez utóbbi kitétel sajnos a film egészére igaz, Eric England rendező-forgatókönyvíró ugyanis kissé hanyag munkát végzett.

A forgatókönyv lehetne átgondoltabb (bizonyos szereplők szálai elvarratlan hatást keltenek, pl. az orvosé és a papé), a szimbólumok sem teljesen kidolgozottak (gondolok itt pl. a Sam által nevelgetett virág motívumára), és a megvalósítás sem minősíthető kifejezetten vagánynak vagy újító jellegűnek. A film biológiai horror vonulata, bár alapvetően működőképes, sok esetben meglepően visszafogottnak bizonyul – pl. az operatőr soha nem közelít rá premier plánban az éppen rothadó testrészekre.

Persze ennek a „szemérmes” és kissé visszafogott megoldásnak megvan az az előnye, hogy a képzeletünkre bízza a dolgokat, ami sok esetben hatásosabb, mint a maszkmesterek munkája. A produkció rendelkezik némi humoros-szatirikus felhanggal is (pl. az éttermi jelenet), ez azonban éppenhogy csak finoman, de igen jelentéktelenül fűszerezi a filmet, nem emelni magasabb minőségi szintre az alkotást.

Minden hibái ellenére én magam hangsúlyozottan jó filmnek tartom a Contractedet.

Hatásosan undorító, de mégis.

Alapvetően pozitív üzenete van, és olyan élménnyel szolgál, hogy akár többször is simán újranézhető. Csattanós, a történteket új kontextusba helyező lezárásával ügyesen átvezeti a történetet egy másik horror-szubzsáner (a gore/slasher) keretei közé, és kerek egész érzetét kelti a nézőjében.

Kérek mindenkit, akinek esetleg felkeltette az érdeklődését a film, hogy a megtekintése előtt jelen – szándékaim szerint spoilermentes – kritikán kívül szerintem ne olvasson el róla semmi olyat, ami a történetét is taglalja, és ne nézze meg a második rész előzetesét sem, mert könnyen el lehet lőni a film velejét adó ötlet mibenlétét.

Higgyétek el, ténylegesen sokat ront a mozi élvezeti értékén, ha nem magatok jöttök rá, milyen betegsége van Samanthának!

Body horror Cronenberg után szabadon, de kissé máshogy.

Viszont a körte finom, amit rágcsálok.

66 Contracted  (2013)

dráma | horror | thriller

Egy fiatal lány és egy vadidegen férfi egy éjszakás kalandja súlyos következményekkel jár. Amit a lány szexuális úton terjedő betegségnek vél, az bizony valami sokkal rosszabb

2