2023.04.03 10:53 JRD Olvasottság: <100x
0

Emészteni kell, nagyon

1993-ban mutatták be Peter Greeneway megosztó filmjét, mely látványában és erőszakosságában még a mai kor filmjeit is felül múlja. Peter Greeneway nem mondható szokványos rendezőnek. Filmjeire jellemzőek a reneszánsz és barokk művészet, és a flamand festészet hatásai. A színek használatának üzenete van. Gyakran él a meztelenséggel, a gazdag díszlet adta lehetőségekkel. Alkotásai kettőssége is szembetűnő, például emberek és bútorok, meztelenség és jelmezek, ártatlanság és gonoszság.

A film története a toszkán nagyherceg udvarában kezdődik, ahol III. Cosimo de' Medici udvarával egy Macon városában született gyermek történetét nézik. A gyermeket egy öregasszony szülte (csúnya és hajlott korú), egy olyan közösségben, ahol már egy évtizede nem született gyermek terméketlenség miatt. Eleinte a szülésznők csalásnak vélik a terhességet, de az Anya egy egészséges csecsemőnek ad életet. Az Atya szinte azonnal üzletet csinál a dologból, és impotenciára való orvosságos bájitalt kezd árulni borsos áron. Az Anya és az Atya legidősebb lánya is észreveszi a kínálkozó lehetőséget, elveszi a gyermeket az öregasszonytól, és azt mondja, hogy Szentlélek által esett teherbe, és övé a gyermek. Elhinti, hogy szűznemzés történt. Szüleit fogva tartja, miközben vagyona szépen gyarapszik. A gyermek sorsa innentől megpecsételődik. Szinte megváltóként tisztelik, hiszen születése a terméketlenség végét jelenti Macon városában. Megpecsételődik a szűz Anyalány és szüleinek sorsa is, ahogyan igazából mindenki sorsa Macon városában.

Emészteni kell, nagyon

De hogy kinek mi lesz a sorsa? Nos, ahhoz meg kell nézned, de tudd, Greeneway filmje nem egy könnyed, szórakoztató történet. Súlya van. És ez a súly ólomként nehezedik az alkotást megnézők lelkére. És nem, nem fogsz könnyedén átsiklani a látottakon. Mert ha van lelked, azt meg fogja érinteni. Azt gondolom, hogy ez a film nem véletlenül nem talál magának közönséget, noha remek alkotás. Morbid, erőszakos, durva és könyörtelen, de remek.

Szóval ( ha lelked felkészítetted egy minden bizonnyal nem szokványos amcsi tömegfilm megnézésére, nosza!) filmre fel, és jó szórakozást!

0