2023.04.11 19:32 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Vendetta véresen!

Egyik nagyon nagy kedvencem, maga Noomi Rapace, és bevallom, most sem csalódtam benne......

Niels Arden Oplev a A dán származású direktor legújabb filmjében is együtt dolgozik a svéd krimi-trilógiából ismert, és persze svéd származású Noomi Rapace-szal. Plusz még Colin Farrell-t is sikerült meggyőznie, hogy vállalja el a Bosszútól fűtve főszerepét.....

Vendetta véresen!

Victor (Colin Farrell) a magyar származású mérnök kis családjával egy jobb élet reményében az Egyesült Államokba költözik. A tengerentúli álom, azonban rövid időn belül rémséges rémálommá változik a férfi számára.

Egy banda előbb a kislányukat, majd a feleségét is megöli. Victor bosszút fogad, elhatározza, hogy, ha az életébe kerül, akkor is elkapja családjának gyilkosait. Rövid időn belül sikerül beépülnie a bandába, ezután már csak “annyi” a feladata, hogy szépen kivárja a megfelelő pillanatot és vérbő bosszúját beteljesítse.....

Ám egyik este találkozik a szomszéd épületben lakó gyönyörű Beatrice-szel (Noomi Rapace).

A lány nemrég szenvedett autóbalesetet, amelynek következtében arca súlyosan, és visszafordíthatatlanul megsérült.

Hamarosan rájövünk, hogy itt két teljesen kisiklott, csak a bosszúért élő emberi sorsot ismerhetünk meg.

A film nagy kérdése az, hogy elég erősek-e a megtorláshoz, egyáltalán a bosszú gyógyír-e számukra, vagy semmi sem fog változni?

A Bosszútól fűtve nem egy formabontó alkotás. Nem egy eredeti, és újító, netán extrém film. Ez nem is gond, nem minden alkotásnak az a szerepe, hogy magasztos, filozofikus, ezoterikus, spirituális gondolatokat tartalmazzon, esetleg hatalmas, és őszinte könnyeket fakasszon.

Szerencsére vannak olyan filmek is, amelyek ehhez képest felszínesek, amelyek csak azért készültek, hogy arra a másfél-két órára teljesen lekössék a nézőt, majd utána a befogadó azt javarészt el is felejtse. Az a nagyobb probléma, ha egy film a fentebb leírtaknak akar mindenképpen látszani.

Mert, ha így van, akkor sajnos elveszíti az egyetlen erősségének, azt a bizonyos "bot" egyszerűségét, és annak varázsát!

Szerencsére rendezőnk nem akart feleslegesen izmozni, tudta, hogy ennek a filmnek hol a helye, és hogy mi is a küldetése?

A történet persze lerágott csont.

Két tévútra jutott karakter egymás oldalán találja meg a megnyugvást, a kínzó, és nem őszinte boldogságot.

Mindez megfűszerezve egy kis akcióval, egy kis vendettával!

Az egész pedig megkoronázva két jó színésszel, jó kis zenével, amit Nathan Larson ad nekünk, és egy jó operatőrrel, Paul Cameron-al....

Noomi Rapace története a Millennium trilógia után igazi sikersztori. Hollywoodi rendezők kapkodnak utána, így nem véletlen, hogy szerepelt többek között a legutolsó Sherlock Holmes kosztümös filmben és a Prometheus-ban is. Az már biztos, nagyon erős karakter-színésznő, az hogy később túljátsza-e, azt majd a jövő megmutatja.....

Colin Farrell is említést érdemel természetesen. Az ír fenegyerek már számtalanszor megmutatta, hogy a macsó, marcona,"lenyomlak, öreg" stílus nem áll messze tőle, de más szerepekben sem teljesen elveszett.

Igaz nem is ez volt pályafutása legnagyobb kihívása, de beletette ő is a saját tudását, tehetségét a nagy közösbe. A két színész játékára is igaz, amit az egész filmmel kapcsolatosan írtam.

Nem akarnak világbajnok performanszt nyújtani, tudják, hogy mi kell ahhoz, hogy ez a film a maga egyszerű módján szórakoztató, és kikapcsoló legyen.

Ha nagyon kukacoskodni akarunk, akkor természetesen pár hibát azért találunk. Kezdve attól, hogy az állítólag magyar származású Victor és családja egyetlen esetet leszámítva mindig perfekt angolul beszélnek vagy, hogy a férfi még a saját nevét sem tudja rendesen, akcentus nélkül kiejteni.

De tényleg, ez már szőrszál hasogatás a javából!

Nem művészfilm....

Folyik a vér, robbannak a díszletek, hullanak a gengszterek!

Egy nehéz, fárasztó nap után néha jól esik egy ilyen típusú krimi/thriller filmekkel “lenullázni” az agyunkat. Erre a feladatra a Bosszútól fűtve pedig teljesen tökéletes.

Dominic Cooper, Terrence Howard, és Isabelle Huppert is bőven hozzáteszik a magukét!

Négy csillag, semmi más....

Én meg forró italport iszom, kissé kapar a torkom!

akció | dráma | krimi | thriller

Victor bosszút akar állni a kislánya és felesége haláláért, Beatrice pedig amiért egy részeg sofor tönkre tette az életét. Beatrice megzsarolja Victort, szemtanúja volt egyik... több»

2