2023.04.17 20:22 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 370x
2

Laura Galán jutalomjátéka!

A spanyol horrorok szinte mindig elő tudnak rukkolni valami autentikussal, különlegessel, netán stílusukban formabontóak, elég csak a REC-re, az Árvaházra vagy az Amíg alszol címűre, vagy éppen az Ördöggerincre gondolni, hogy csak néhány nívós filmet említsek.

Carlota Pereda saját, azonos című rövidfilmjét vette alapul a Malacka című filmhez, mely, noha szerintem nem ér fel az említett alkotásokhoz, az egyediség kritériumának maximálisan megfelel, még ha elsőre nem is tűnik olybá.

Laura Galán jutalomjátéka!

De aki elkezdi, mit is láthat a képernyőn?

Sara (Laura Galán) élete nem túl rózsás.

És akkor még csak karcoltam a felszínt!

Túlsúlyos tinédzserként szülei hentesboltjában dolgozik a nyáron, és rendre kortársai gúnyolódásának céltáblájává válik, akik folyamatosan kinevetik és szekálják, mondjuk főleg verbálisan, de olykor fizikálisan is.

Amikor a helyi fiatalok sorra eltünedeznek, felmerül a kérdés, hogy nem Sara folytat-e bosszúhadjáratot ellenük?

Ez utóbbi kérdést (nagyon sorry) rögtön meg is válaszolnám, ugyanis ebben rejlik a film lényegi mondanivalója, magyarul a sava-borsa.

Első látásra egy olyan horrort sejtet, ahol az abuzált alany revansot vesz zaklatóin.

Persze nem titok, de már az előzetesből kiderül, hogy nincs így, a környéken sorozatgyilkos garázdálkodik, ráadásul legújabb áldozatát pont Sara szeme láttára rabolja el.

Mit tehet ilyenkor az ember lánya, kövéren, frusztráltan, bosszúszomjasan?

Szól a rendőrségnek.

Igen ám, de hősünk inkább titkolózik, és egy szimbolikus középső ujjat lazán felmutatva hagyja, hogy szépen visszanyaljon az a bizonyos fagyi.

Ez önmagában is érdekes kérdéseket vet fel és hirtelen egy olyan morális dilemmában találjuk magunkat, ahol szeretnénk, hogy a szemét tinik pórul járjanak, de azért nem feltétlenül ebben a formában.

Sara láthatóan kételyek közt vergődik, nem tudja, mit tegyen, inkább csak sodródik az árral.

Itt jön képbe egy magából rendesen kifacsart coming of age köntös, amelyben a főszereplőnek meg kell tanulnia ténylegesen döntéseket hozni és kiállni a véleményéért, önmagáért.

Carlota Martínez-Pereda természetesen tovább csavarja a szálakat, és a gyilkost nem egy megfoghatatlan, arctalan, és sötét mumusnak állítja be, hanem valódi embernek, így még inkább meginog a józan ítélőképesség mind a lányban, mind a nézőben egyaránt.

Persze akadnak azért bőven túlzások, elnagyolt családi veszekedések, szélsőséges reakciók, de van annyira futurisztikus és érdekes a cselekmény, hogy kíváncsian várjuk, hogy hova fut ki a végkifejlet.

Az utolsó harmad ismét vált, átfordul vérgőzös, borzongató slasher moziba, ahol a főhősnek végre színt kell vallania.

A véres jelenetek, horror-elemek működnek – kár, hogy az addig felépített váratlanság és frappáns húzások meg hirtelenjében eltűnnek.

Ez nyilván még nem nagy bűn, a pálfordulás újabb iránya hathatna innovatívan, de helyette azonban csak ellentmondásokba kergeti saját magát. Valahol érthetőek a hősnő döntései, mégis teljesen szembe megy az addigi tetteivel, mely így az említett váratlanság helyett inkább megalapozatlannak hat.

Így aztán sem jellemfejlődésről, sem változásról nem nagyon lehet beszélni, és a zárás is hagy maga után egy keserű szájízt, pláne a szuper koncepció után.

A Malacka egy vérgőzös, ám izgalmas, és korrekt film, de nagyon ott lappang az emberben, hogy lehetett volna sokkal, de sokkal jobb is.

Egyszerre revenge horror és valahogy mégsem, bedob egy rakás szuper ötletet, melyekkel szerencsére kezd is valamit. Tetszett, ahogy Pereda belevitte a zsáner sablonjait, majd kiforgatta őket egy szimpla, de merész húzással, ráadásul a gyilkost is pazar érzékkel, ügyesen használja.

Kár, hogy nincs több közös jelenetük Sarával, és még jobban bánom, hogy a fináléból valahogy a végére kiveszik a szufla, hiába működik a feszültség.

Egy esélyt azért megérdemel, főleg a műfaj kedvelőinek.

Ja, nekem is!

Négy halovány csillag.

dráma | horror | kaland | thriller

Nem mindenki szereti a nyarat. Sara számára ez az évszak annyit jelent, hogy a falujában élő többi lány állandó gúnyolódásával, ítélkezésével és bántalmazásával kell... több»

2