2023.04.20 12:13 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Mélység és magasság

2019-ben Pedro Almodóvar is beállt azon rendezők sorába, akik egy önéletrajzi ihletésű, fiktív elemekkel átszőtt vallomással összegezték, koronázták meg munkásságukat. A Fájdalom és dicsőség azonban a folyamatosan gyarapodó mozgóképes memoárok sorában is különleges alkotás, melybe Almodóvar nemcsak művészetének, hanem személyiségének, gondolatvilágának kvintesszenciáját is beleépítette.

A film az idősödő filmrendező, Salvador Mallo (Antonio Banderas) belső küzdelmeit, önmarcangolását járja körül, aki több éve tartó depresszió és apátia után kénytelen szembenézni a múlt démonaival. Korai sikerfilmjének 32. évfordulója alkalmából díszelőadást tartanak, melyre Mallo mellett a film főszereplője, Alberto Crespo (Asier Etxeandia) is hivatalos. Csakhogy Mallo és Crespo pontosan 32 éve nem beszéltek egymással, a találkozás pedig régi emlékeket fakaszt fel és arra készteti a szinte remeteként élő Mallót, hogy felidézze életének sorsfordító eseményeit: a mélyszegénységben eltöltött gyermekkorát, erős és gondoskodó édesanyjának emlékét, aki a nincstelenség ellenére is gondosan nevelte és terelgette fiát, homoerotikus vonzalmának első szikráját, a mozi és filmezés iránti olthatatlan szenvedélyének kialakulását, a siker első, züllött éveit, az első szerelmet, amelyet megfojtott az alkohol- és drogfüggőség, valamint az időskor magányát, fájdalmát, a múltban elrontott kapcsolatok bűntudatát, valamint az élet apró örömeit is megmérgező betegségek nyavalyák terhét.

Mélység és magasság

Elismerésre méltó bölcsességgel és élettapasztalattal beszél az élet alkonyáról és minden velejárójáról, az alkotói válságról, a rossz döntések következményeiről és az idő visszafordíthatatlanságáról, ami még az alkotásnak is útjába állhat („A filmforgatás fizikai munka”, mondja Mallo). Az alkotói válság sarkalatos pontja a cselekménynek és Mallo életének. Az idős korára feltehetően lelki eredetű betegségekkel küzdő rendezőből, bár kikívánkoznak az újabb és újabb történetek, ő visszafojtja őket, mondván, nincs ereje a filmezéshez. Ez akár a metaforája is lehetne rejtélyes eredetű, fuldoklással és nyelési nehézséggel járó betegségének, a műtétnek pedig az, hogy újra írni kezd.

Életút és karrierút elválaszthatatlanul összefonódnak, ez jól jellemzi Pedro Almodóvar művészetét is. A Fájdalom és dicsőség egy érzelmekkel és nosztalgiával átszőtt, rendkívül intim hangvételű memoár, ami kiválóan fémjelzi, hogy a Fájdalom és dicsőség, mélységek és magasságok az élet természetes velejárói.

dráma

Salvador Mallo eljutott élete azon szakaszához, amikor az ember megáll, átértékeli az elmúlt évek történéseit, számot vet a döntéseivel, leltárt készít az évtizedeken át... több»

2