2023.05.12 23:26 summerfallmediagroup Olvasottság: 159x
0

Alfons Luc Persson hasonmása holdutazást tesz

Brady Noon a Jó srácok miatt egy nagyszerű pályát befutott színész, ám ebben a filmben nem hozta a formáját. Nem tudjuk, az alkotók mit gondoltak, amikor ennek a filmnek a forgatókönyve készült, de hogy ilyen feszültségtelen filmet hozzanak ki ebből, ez már kicsit gáz.

De! Kezdjük az elején: Adott egy kolónia a Holdon, aminek az egyik tagja (a film szerint) elvesztette a szüleit, eddig minden rendben van. Az édesapja megígértette vele, hogy van egy Kráter, ahová mindenképp el kell jutnia a halála előtt, mert ígértet tett a srác anyjának erre. Ennek a Kráternek a területére nem lehet bemenni a bányászoknak (felvetődik a kérdés, vajon ő, miután felnőtt, hogy mehetett oda észrevétlenül), így verbuválni kell egy csapatot akikkel kiszökik. Eddig oké. Adott egy csapat gyerek, akik elkötnek egy holdjárót. És hölgyeim és uraim, csavar következik!

Alfons Luc Persson hasonmása holdutazást tesz

A film közepén kiderül, hogy a régi kolóniát egy új bolygó miatt hagyták el, amire a srácot küldik, mert meghalt az apja. Ám a kolonizálók hátra hagytak néhány „épületet”, amit arra terveztek, hogy bemutassák az életet a Holdon. Ezt a srácok azzal az indokkal verik szét, hogy „hazudtak nekik”, tehát, fogjuk rá, politikai oka van. Felvetődik a kérdés, hogy miért is?

Aztán eljutnak a Kráterhez, ami egy fénylő kocka (ugye valahogyan annak is kellene áram), ami igazából egy holoszoba, amiben a földről érkezett lány (Mckenna Grace) találja meg a start gombot. Hogy mi van?! Itt már egy kicsit bonyolult volt a történet, és annyira katyvaszos, hogy már nem tudtuk hová tenni.

Mindezek után a film avége felé ledobja a nézőre a stresszfaktort, mert amúgy a film közepén a földi lány fenekét néző srác (Billy Barratt) sisakja megsérül, aki végig azt mondta, hogy „nincs olyan, hogy meteorzápor”, de mégis ebben sérül meg. (A forgatókönyvíró itt sokallhatott be.) Őt nagy nehezen visszaviszik a holdjáróba, és az utolsó kép az már az, hogy mindannyian elalszanak oxigénhiány miatt. Bumm! Hol van a happy end? Hát az sehol nincs, de elmagyarázzuk:

Kiderül, hogy megmentették őket, és szegény srácot pedig elviszik arra a bolygóra, amire nem akar menni, a tudta nélkül. (Merthogy kómában volt, mikor rátaláltak.) Persze amíg ő aludt, a többiek hangüzenetekkel bombázták, amiből kiderül, hogy a lány fenekét néző srác végül elveszi a lányt, és mindenki megmenekül. Ugye milyen katyvasz ez?

Nem beszélve arról, hogy a film végén lévő tüntetéssorozatról szóló rész minek került bele?

Összegzésként tehát: ez egy jó film látványra, de másra nem. A története érthetetlen, a néző befolyásolása összevissza történik, hol az egyik pillanatban okoz feszkót, hol a másikban. Az érzelmi része nem szól semmiről, ha gyerekként nézed, a látványt fogod érteni belőle, ha felnőttként, akkor semmit. A történet sehová nem vezet, nincs mondanivalója, és hiába vártuk a gombócot, egyetlen résznél sem éreztük, hogy aggódnánk a szereplőkért.

Egyszernézős, de jó.

49 Kráter  (2022)

családi | dráma | horror | kaland | romantikus | sci-fi

Apja halála után egy holdi bányászkolónián felnövő fiú négy legjobb barátjával együtt egy legendás kráter felfedezésére indul, mielőtt végleg áthelyezik egy másik... több»

0