2023.06.06 20:22 Jerico Olvasottság: 201x
8

Végre egy stílusos és szórakoztató akció-krimi

A 2021-es év egyik nagy meglepetés-filmje és meglepetés-sikere nálam egyértelműen az Army of Thieves (A tolvajok hadserege). Matthias Schweighöfer rendezőként és főszereplőként is zseniális ebben a stílusosan különleges akció-krimiben. Már régóta vártam egy ilyen filmre, és a legkevésbé sem számítottam arra, hogy végül a Netflixen találom majd meg. Az alaptörténet is jól kitalált, de igazából a rendezés és az említett úriember játéka teszik különlegessé ezt a filmet.

Adott egy fura figura megjegyezhetetlen névvel: Sebastian Schlencht-Wöhnert (Matthias Schweighöfer), aki sima banki alkalmazottként dolgozik egy eldugott helyen valahol Németországban (vagyis totál átlag-polgári életet él). Unalmas és magányos pasas, ám közben a széffeltörés nagy szakértője is. Ez utóbbi képességét azonban nem nagyon kamatoztatja. Ekkor figyel fel rá (Youtube videóit tanulmányozva) egy nemzetközi hírű bűnbanda, és annak gyönyörű tagja, Gwendoline (Nathalie Emmanuel).

Végre egy stílusos és szórakoztató akció-krimi

Innentől minden megváltozik: Sebastiant egy olyan nagyszabású széffeltörési sorozatra veszik rá, mely alig akadt addig a világtörténelemben. Kapunk bankrablási akciókat, üldözéseket, lövöldözéseket és bunyót is, miközben kirajzolódik egy akciófilmes műfajhoz képest szokatlanul gazdag karakterisztika is. Sebastian alakja ugyanis jól felépített és színes, mint ahogyan Gwendolin figuráját is bemutatják nekünk. Kettejük kapcsolata pedig szépen építkezik, körvonalazva egy mély érzésekre támaszkodó szerelmet. És persze közben jól szórakozunk, mert a történet egy lendületes, pörgő akciófilmbe ágyazva szemlélhető, élvezhető és szórakoztató kivitelben. A film utolsó szakasza eltolódik kicsit a dráma irányába és persze illeszkedik a korábban már bemutatott zombis témájú második részhez, mely A halottak hadserege címen tekinthető meg. Bár a második rész teljesen más hangulatú (és műfajú), mégiscsak kapcsolódik az előzményfilmhez. Bár megjegyzem, én soha nem kötném össze a két filmet, annyira mások. A tolvajok hadserege többször nézős film tehát, mely első látásra a B kategória határán van, ám Matthias Schweighöfer miatt egyértelműen a dupla A kategóriába tartozik. Ajánlom az egyéniségre és egyediségre nyitott filmrajongóknak, és az általában nyitott embereknek. Értékelésem: 85-90%, bár ritkán szoktam 85%fölé menni az értékeléseimnél. Ez a film azonban megérdemli.

akció | horror

A Halottak hadseregének előzménytörténete, ami a német kasszafúró, Ludwig Dieter történetét meséli el. Egy csapat feltörekvő tolvaj egy olyan szupertitkos rablásban vesz... több»

8