2023.07.05 20:06 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Töltünk, lövünk!

Pompás kis filmet láttam, nem is tagadom.

Ryuhei Kitamura ráérzett a film lényegi mondanivalójára, és szerintem nem is hibázott.

Töltünk, lövünk!

A már-már szinte polihisztorként (mindenesként) tevékenykedő, japán származású Ryuhei Kitamura producer, színész, vágó, illetve vizuális effektusokért felelős szakember, de első sorban mégiscsak rendező – olyan filmekért felelős, mint az Éjféli etetés vagy a No One Lives –, és az általam most látott alkotásában egy csúnya kis Defekt okozza a bajt.

Ebben a váratlan fordulatokkal teli, feszültségben bővelkedő horrorfilmben az autó szerencsétlenül járt utasai szinte egy kamaradrámához illő helyzetben találják magukat, ahol nem más a tét, mint az életük.

Egy hamisítatlan „single location”, ami nagyon ütősre sikerült.

A történet szerint egy fiatalokból álló utazóközösség tagjai hirtelen Defektet kapnak egy elhagyatott vidéki úton.

Persze, hogy nincs térerő, így néhány percnyi tanácstalanságot követően maguk kezdenek el kereket cserélni, majd pedig nem sokkal később ijedten tapasztalják, hogy valaki a távolból lőni kezd rájuk.

Jodi (Kelly Connaire), Keren (Stephanie Pearson), Todd (Rod Hernandez), Eric (Anthony Kirlew), Sara (Alexa Yeames) és Jeff (Jason Tobias) kalandjai pedig rémálomba fordulnak át.

Ryuhei Kitamura aztán nem sokat vesztegeti az időt holmi nyálas pillanatokat tartalmazó karakterbemutatókkal, már szinte az első képkockák alatt megtörténik a baleset, és elég hamar elkezdenek hullani kissé ijedt szereplőink.

Szerencsére a film végig képes tartani azt a rendkívül feszült hangulatot, ami a szerencsétlen sorsú fiatalok osztályrészéül jutott – és mi külső szemlélődők szinte ugyanúgy átélhetjük azokat a már-már kényelmetlen pillanatokat, amit hőseink kénytelenek.

Technikai szempontból majdnem hibátlan alkotással van dolgunk – tényleg szemet gyönyörködtető fényképezés, kreatív és stílusos kamerakezelés, na és persze az itt-ott előkerülő kísérőzene is teljesen korrekt, ezek nélkül feleannyit sem érne a film.

Mindezt köszönhetjük Matthias Schubert operatőrnek és Aldo Shllaku zeneszerzőnek.

Ami a filmbéli halálozást illeti, Kitamura most sem fogta vissza magát, bőséggel spriccel és fröccsen a vér.

Nekem például külön tetszett, hogy a mostanság tomboló politikai korrektségre fittyen hányva csak úgy lelövet egy gyereket. (Végül is igen, ez lenne a horror igazi lényege, hogy nincs válogatás, ki megy, ki marad.)

Természetesen akadnak benne kisebb-nagyobb hibák, de úgy érzem, mindent kihoztak egy ilyen kaliberű helyzetből, amit csak az adott keretből, színészi anyagból lehetett.

A tempójában sem éreztem semmi kivetnivalót – a már-már bűnös élvezettől vezérelt végjáték csattanója szerintem baromira illett hozzá, egyedül a szereplők feltűnően gyengébb játéka az, ami hosszú távon zavaró lehet.

De ezt írjuk az amatőrségük számlájára.

Ajánlott kategória.

Nálam 83%, és négy csillag.

61 Defekt  (2017)

akció | horror | thriller

Egy csapat fiatal kikapcsolódásképp felfedezőútra indul kocsival, ám akkor még nem sejtik, hogy valóban olyan élményeket fognak megtapasztalni, amelyeket előtte még sosem.... több»

0