2023.07.06 17:26 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Már megint egy német slasher film!

Innen üzenném rendezőnknek, Michael Karennek, hogy a film nézése közben többször fel akartam állni mellőle.

Nem kezdtek akkora lendülettel.

Már megint egy német slasher film!

Na, lássuk!

Slasher, német és a kissé kaotikus 2000-es évekből való.

Tipikusan olyan film, amit valaha, valamelyik tévécsatorna jóvoltából felvettünk VHS-re és évekig állt a polcunkon kedvenc (?) filmjeink között. Ha ez így van, vegyük hát elő egy gyors visszatekintés erejéig.

Jeanette (Valerie Niehaus) még csak egy ártatlan kislány a boldog családi körben, amikor az ominózus tragédia bekövetkezik, és egy őrült brutálisan meggyilkolja szüleit, így egyedül ő éli túl a mészárlást.

Ennek következményeképpen azonban egy elmegyógyintézetben tölti következő éveit, és sűrű hipnózis segítségével próbál visszaemlékezni azokra a percekre, amikor szinte farkasszemet nézett szülei gyilkosával, ugyanis bárhogy is próbálkozik, nem tudja felidézni.

Orvosa (Detlev Buck) egy idő elteltével úgy gondolja, Jeanette gyógyulása eljutott arra a szintre, hogy most már szocializálódjon és munkát is vállaljon, így ismerőse révén egy teljesen átlagos családhoz küldi a fiatal lányt, hogy francia nyelvórákat adjon a három testvérnek.

Jeanette vonakodva ugyan, de nekivág a kalandnak, elutazik egy eldugott, isten háta mögötti, de annál szebb helyre, ahol csupán a „gyerekek” laknak: Leon (Xaver Hutter), Melissa, (Alexandra Neldel) és Lissy (Simone Hanselmann), továbbá a kissé morcos bejárónő, Frau Lust (Elke Sommer) .

A három tizenéves „fiatal” (mondjuk az őket alakító színészekről simán elhinném, hogy már túllépték a harmincat) barátsággal fogadják új tanárukat, és habár Leon készül túllépni a tanár-diák viszony határait, Jeanette rehabilitációja sikeresnek ígérkezik.

(Megsúgom, hogy a forgatáskor huszonegy-huszonöt éves kor között voltak „tinijeink”.)

Rövid idő elteltével azonban egyre több furcsaság szúr szemet, és minden jel arra mutat, hogy az őrült gyilkos, aki jó tíz évvel ezelőtt mindent tönkretett, ismét felbukkant, és befejezni kívánja, amit elkezdett.

Ennél több szót nem kívánnék ejteni a cselekményről (spoiler vége), legyen annyi elég, hogy egy városi legenda születik újra a Szünidei gyilkosságok kellemes másfél órájában, így akinek alapvetően kedvez ez az alapötlet, az ne hagyja ki a repertoárjából.

Őszintén?

Nem nagy szám, de nem is annyira rossz.

A filmben egyszerre felfedezhető a klasszikus slasher hangulat és miliő, izgalom, némi vagy csipetnyi finom és cizellált humor, plusz nem várt csavar is. Így, ha attól félnél, hogy csak egy kiszámítható, művértől csöpögő katyvaszt kapnál, ne aggódj, valamivel többet rejt magában, mint első pillantásra gondolnád.

Abban az esetben, ha röpke tizennyolc évvel ezelőtt sikerült felvenned videóra, akkor törölheted.

Nézd nyugodtan online.

Peter Krause az extreme long shotokkal, Siggi Mueller a dúdolható dallamokkal.

Soha rosszabbat.

Nálam ez 65%, és három csillag.

horror | misztikus | thriller

Tizenöt évvel korábban Jeanette Fielmann tanúja volt szülei halálának. Egy olyan gyilkos végzett velük, aki női ruhákban bukkan fel és öl. Hogy kiheverje a traumát, a nyarat... több»

0