2023.08.01 12:57 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Egy háborús veterán sosem iszik egyedül. Mindig vele vannak a halott bajtársainak és a halott ellenségeinek a szellemei.

A civilizációs fejlődés kéz a kézben jár a háborúkkal és a polgárháborúkkal? Miért képesek emberek lelkiismeret-furdalás nélkül gyilkolni, illetve erőszakot használni védtelen embertársaikkal szemben? Mi értelme a háborúknak, és annak, hogy a halálba vigyék a népet? Akik túlélik, már sosem lesznek olyanok, mint voltak. Ezt nagyon jól bemutatja Nathan Algren (Tom Cruise), az amerikai polgárháborút megjárt százados, akit cirkuszban mutogatnak, és a történeteit kell napról napra elmesélnie a megélhetésért. Sokan lezüllenek és az alkohol rabjává válnak, mert kísérti őket a múlt szelleme. Nekik már sosem lesznek szép álmaik.

Megcsonkított, megkínzott hullák, oszló tetemek. Csak a magunk igazáért igáznak le embert, állatot, természetet és verik a mellünket, hogy mi vagyunk az Ember, és mi mindent megtehetünk. (Kíváncsi lennék, hogy mióta világ a világ volt-e egyetlen nap, amikor a Földön ne zajlott volna valamilyen háború. Volt egyetlen egy békés nap a Földön?) Japán.

Egy háborús veterán sosem iszik egyedül. Mindig vele vannak a halott bajtársainak és a halott ellenségeinek a szellemei.

Egy csodálatos ország, varázslatos hely egy kívülálló számára. Érintetlen tájak, hegyek. Az emberek békességben, elvonultan élnek, tisztelve a természetet és egymást. (Az „utolsó szamuráj”, Katsumoto Watanabe Ken nagyon szimpatikus szerepet kapott.) A szamurájok a leírások szerint az uraikat védték az életük árán is. Ők, akik küzdenek az utolsó csepp vérükig, és ha elvesztenek egy csatát, akkor végeznek magukkal, amelyről azt tartják, hogy szép halál. Harcolnak az eszméért és a becsületért. De mielőtt harcba indulnak, elcsendesítik a lelküket és az elméjüket. Nekik minden jelenés, látomás jelentőséggel bír, mint itt a filmben is a fehér tigris, melyet szerencsét hozó lénynek tartanak. Nagyon jó a forgatókönyv, szépen ívelt a film, fantasztikus jeleneteket láthatunk a félelmetes Ujioval (Szanada Hirojuki). A színészek játéka fantasztikus, és még egy halovány szerelmi szál is kibontakozik. A zenéjét Hans Zimmer szerezte, sok filmből ismerjük remek munkáit. Jó film.

akció | dráma | háborús

Algren egy igazi hős volt a polgárháborúban. A béke beálltával azonban élete céltalanná vált. Keresi a helyét, ám minden tulajdonsága, ami katonaként nagy kincsnek... több»

0