2023.08.06 09:07 OkosMajom Olvasottság: <100x
0

A halál a mélyből jön!

Ugyan már 2023-ra azért nagyjából tudjuk, hogy a nagy fehér (Carcharodon carcharias) bizony nem emberevő.

Sőt filmünkben a főszereplő hal mérete sem releváns, hiszen a hímek 3,7–4,3 méter hosszúak, a nőstények pedig 4,6–5,2 méteresek, így a 7 méteres hosszal rendelkező „főszereplő” mérete talán kissé túlzó.

A halál a mélyből jön!

Bár ki tudja?

De!

Peter Benchley rajongott a cápákért, és édesapjával rengeteget horgászott, sokat „agyalt” azon, mi lenne, ha találkoznának egy nagy fehérrel.

Érdeklődése azok után még tovább nőtt, miután 1963-64 körül elolvasott egy híradást egy bizonyos Frank Mundus halászról, aki egy kb. 2000 kg súlyú nagy fehér cápát fogott ki a New York-hoz közeli Montauk-sziget partjainál.

Így a többi már történelem, hiszen Benchley megírta a könyvet, ami a film előtt egy évvel, 1974-ben került a boltok polcaira!

Steven Spielberg!

A rendező, aki megcsinálta a „tutit!”

Óriási blockbuster lett belőle, nem véletlenül, és Spielberg talán legjobb rendezése, pedig jó néhány zseniális filmet rendezett!

Nézzünk is néhányat, a teljesség igénye nélkül:

Something Evil (1972), Harmadik típusú találkozások (1977), E.T., a földönkívüli (1982), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), Jurassic Park (1993), Ryan közlegény megmentése (1998), Különvélemény (2002), Világok harca (2005), Kémek hídja (2015), és még sorolhatnám persze a többi filmjét is derék rendezőnknek.

De menjünk vissza a filmünkhöz!

Színészek!

Martin Brody rendőrfőnök szerepében Roy Scheider tündököl, és ehhez megvannak a megfelelő partnerei is.

Mint például a morcos és nyers halász, Quint, akinek a szerepében brillírozik Robert Shaw, a kissé gyermekies és néha ügyetlen tengerbiológus, Matt Hooper (Richard Dreyfuss), de a hirtelenszőke, kissé naiv és ártatlanul szexi feleség, Ellen Brody (Lorraine Gary), végezetül pedig a városát (és persze eközben azért a saját pénztárcáját is) a végletekig védő, urbánus polgármester, Larry Vaughn (Murray Hamilton).

A film hatása, műfaja!

Nekem egy kegyetlen „monster movie”, hiszen cápánk egy kegyetlen, emberevő „szörny”, ami senkit és semmit sem kímél!

A horror műfaján belül „evező-úszó” produkciót erős hitchcocki atmoszféra lengi körül, a mélyből jövő rémség sokkal kevesebbet szerepel a vásznon, mint tenné egy mai filmben, de a zsigeri rettegés így is szabályosan lesokkol a film megtekintése közben.

Az akkori híradások szerint igen sokan kimentek a vetítés ideje alatt, nem bírták gyomorral a látottakat!

Előzmények!

Senki nem jósolt nagy jövőt a stábtagok közül a filmnek!

Rengeteg baki, technikai problémák tömkelegéből eredő budget túllépés, ebből fakadó idegesség, forgatókönyv-átírások és hosszadalmas csúszások, plusz még a színészek közötti ellentét is nehezítette Steven Spielberg rendező dolgát. Mivel Bruce, a hatalmas műCápa állandóan bedöglött, javításra szorult, ezért Spielberg úgy döntött, hogy a film nagy részében, de főleg filmünk első felében inkább csak érzékelteti a ragadozó jelenlétét, de nem mutatja meg a nézőknek.

És lám!

Tökéletesen bejött, ami hátránynak indult!

Richard Dreyfuss és Robert Shaw ténylegesen összevesztek a forgatás közben, és ez is meglátszott a jeleneteken, bár ez is pozitívumként.

Ezek után gondolom, fel sem tűnik, hogy derék cápánkat először a 82. percben látjuk először!

Hoppá...

A regényt azért több helyen is átírták.

A regény kissé durvábbra és véresebbre, plusz nyersebbre sikerült, de Spielberg ezt nem akarta bevállalni, mint például azt, hogy a regényben leírtak szerint Ellen nem érzi jól magát Amityben, és többször is a pohár fenekére néz, ráadásul megcsalja jó néhányszor is Brodyt, többek között Matt Hooperrel is.

Spielberg ezeken is lágyított kissé...

Sztori!

Miről is szól a film?

Hátha van köztünk egy-két újszülött is!

Amity csodás szigetén a helyi lakosok megélhetését a homokos strandra özönlő vidám turisták biztosítják.

Kék víz, meleg, finom ételek, kedves helyi lakosok.

Mi kell még egy kellemes nyaraláshoz?

Szinte semmi más!

Tökéletes szórakozás az odalátogatóknak!

Persze csak akkor, ha nem eszi meg a tengerparti pihenésre és kikapcsolódásra vágyó embereket egy hatalmas fehér Cápa.

Martin Brody (Roy Scheider), a frissen kinevezett ex-New York-i seriff azonnal lezáratná a partot, miután egy Cápatámadás áldozatának maradványaira bukkannak a városka homokos tengerparti fövenyén.

Larry Vaughn (Murray Hamilton) polgármester viszont pusztán üzleti megfontolásból megakadályozza ezt, aminek következménye: ezek után sokkal több áldozat lesz.

A város ezután kisebb jutalmat ír ki a Cápa elfogására, ami rengeteg amatőr és béna horgászt és idiótát vonz a helyszínre, valamint Brody hívására a városba érkezik Matt Hooper (Richard Dreyfuss) óceánkutató és Cápaszakértő biológus is, aki szintén a part lezárása mellett kardoskodik.

A strandon történt újabb halálos incidens után a polgármester végül belátja, hogy tovább már nem garasoskodhat, és megbízzák a legprofibb és legelszántabb Cápavadászt, Quint-et (Robert Shaw). Brody, Hooper és Quint együtt indulnak el a Cápavadász Orca nevű hajóján, hogy elkapják a hatalmas ragadozót.

Innen már nem lőném le a poént, hiszen ezt tényleg látni kell, kihagyhatatlan mozi!

A víziszonyos Brody, a kissé gyermekien naiv Hooper és a szarkasztikus, nyers, néha bunkó Quint „kalandjai” igazán még csak most kezdődnek el!

Zseniális karakterek, gyönyörű helyszínek (ez a Martha's Vineyard-sziget, Ausztrália), és egy pompás befejezés.

Igazándiból pozitív karakterek, bár a meglévő és létező osztálykülönbségeket Spielberg erősen kihangsúlyozza.

Díjak!

Három Oscar-díj...

A legjobb vágás, a legjobb hang és a legjobb zene kategóriában.

A film egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) erőssége a zenéje volt, ami legalább annyira hozzájárult a feszültségépítéshez, mint példának okáért a Psycho című film hasonló típusú, idegborzoló, de egyszerű vonós zenéje.

John Williams teljesen megérdemelten nyert Oscar-díjat munkájával, amiben meghatározó volt a „Cápa téma”.

Ez egy lényegében mindösszesen két hang váltakozásából álló éles dallam, ami minden esetben felhangzik, amikor úgymond a Cápa „szemszögéből” látjuk a történéseket!

A zene olyannyira meghatározó, és akkora feszültséget okoz, hogy a néző észre se veszi, hogy mindezek közben nem is látja igazán a cápát a film első kétharmadában.

Stáb!

Verna Fields a vágó, Bill Butler az operatőr, plusz a forgatókönyvírók nevét azért ne hagyjuk ki.

Robert Shaw, Howard Sackler, John Milius, Carl Gottlieb, és persze Peter Benchley, akik filmre írták át a regényt.

Egy mozi, ami kihagyhatatlan klasszikus, időtálló, és filmtörténeti mérföldkő!

Az IMDb-n 634 ezer szavazó 8,1/10-re értékelte, nálam 95%-os és itt öt csillagos!

Természetesen!

Nálam alapmű!

90 Cápa  (1975)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

0