2023.08.18 12:11 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Boszorkányok, szajhák, zsoldosok, nekromanták és bubópestis. Mégis volt egy a „nyúlon túl”-i érzésem a film nézése közben.

Nem egy könnyű darab. 1348-ban, Angliában járunk, a sötét középkorban, amikor tombolt a bubópestis, vagyis a mirigyláz, mely több millió ember életét követelte. (A Fekete halál 1347 és 1350 között sújtotta Európát, általában a nyakban, az ágyékban, vagy a hónaljban okozott vérzést. A pestis korai tünete a fájdalmas hónalj volt.

) Ha sikerül beleélnünk magunkat, akkor a rideg realizmussal és a történelem borús korszakával találjuk szembe magunkat. Ez nem horrorfilm, viszont elég sötét a hangulata. Annak ellenére, hogy a film témája nagyon érdekes, mégis egy kicsit lomhának érzem. Az okát nem tudom.

Boszorkányok, szajhák, zsoldosok, nekromanták és bubópestis. Mégis volt egy a „nyúlon túl”-i érzésem a film nézése közben.

Hullák között, büdös sikátorokban, sötét apátságokban és ködös erdőkben bolyongunk, boszorkányüldözésnek lehetünk szemtanúi, (Angliában nem igen vették komolyan a boszorkányok létezését), de aztán a film közepétől megváltozik a film hangulata, és egy kicsit más irányt vesz, ami nekem nem igazán jött be. Míg a városokban hullanak az emberek, és orvos híján mást nem tehettek, mint imádkoztak Istenhez, addig egy kicsi, de annál agresszívebb zsoldos csapat és egy novícius, Osmund (Eddie Redmayne) elindul egy kicsiny faluba, ahol a lakosság megmenekült a pestis elől – tehát Ulric (Sean Bean) a zsoldosok vezetője arra következtet, hogy a varázslat barlangja lehet ez a hely, és biztosan megtagadták Istent. A lakók első ránézésre szégyenlős, vendégszerető, természetimádó pogányoknak tűnnek. Aztán jönnek a sétáló holttestek (voltak történetek a középkori Angliából a „visszatérőkről” – sétáló holttestekről, nevezetesen azok, amelyeket Newburgh-i Vilmos mesélt el egy művében), bájitalok és szajhák. Aztán kiderül, hogy nem is olyan bújósak a falu lakói, és megkezdődik a zsoldosok lemészárlása. A túlélő Osmund bosszút áll a falun lakóin. Körülbelül ennyi a film. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy egyszer nézhető.

akció | dráma | horror | misztikus | történelmi

1348-at írunk, mikor Európára a pestis rémisztő és pusztító árnyéka vetül. Miközben a fekete halál tizedeli a lakosságot, félelem szülte babonás történetek terjednek az... több»

0