2023.08.30 09:58 Juki-onna Olvasottság: 1115x
4

Nem kertelek: aki a film felét „túléli”, a többi már megy magától.

Borzalmasan hosszú, vontatott és nyomasztó a film. Értem, hogy megvilágosodása volt a forgatókönyvíró/rendezőnek (megint egyazon személy) (Hlynur Palmason), de nekem nem igazán jött át a film mondanivalója. Amennyiben Izland barátságtalan és zord időjárását akarta bemutatni, az sikerült. Nyáron a sziget fekvése miatt a nappalok hosszúak, és éjszaka is szürkületi derengés tapasztalható, ami egy kicsit megőrjíti az embert, télen viszont csak pár órára kel fel a nap.

Gleccserek, tavak, terméketlen lávamezők, sivár homok és az izlandi zuzmó. Csodálhatjuk és rettegjük egyszerre. De ettől még nem lesz jó egy film. Lehet, hogy az élet körforgása a téma? Ezt egy elpusztult ló testének bemutatásával akarja bemutatni nekünk, kezdve az rigor mortis, a pallor mortis, a livor mortis és rothadás, felázás képein keresztül? Na, ez az, ami nem hiányzott! (Hogy pusztult el a ló? És mikor? A forgatás alatt?) A főszereplővel, Lucasszal, a fiatal pappal (Elliott Crosset Hove) rengetegek utazunk hajóval, lóháton, de túlságosan hosszúak ezek a képkockák.

Nem kertelek: aki a film felét „túléli”, a többi már megy magától.

Elveszítettem az érdeklődésemet a film témája iránt, és ez így is maradt a film végéig. Nem izgultam, hogy sikerül-e a küldetése, miszerint egy templomot kell építenie az ottani szigetlakóknak. Az utazások alatt természetesen találkozunk az őslakosokkal, viszont a film feléig az őslakosok párbeszédei sem szinkronizálva, sem feliratozva nem voltak. Ennek leginkább ott éreztem hiányát, amikor a tűz körül ülnek éjszaka, és az egyik őslakos mesél a többinek. Talán egy szép mesét mond el, de az is lehet, hogy csak a birkatenyésztés rejtelmeiről beszélt. Ezt nem fogjuk megtudni. (Bár a film megnézése után nem is nagyon érdekel.) A főszereplőnek, Lucasnak (Elliott Crosset Hove) a színészi játéka nem tetszett. Lehet, hogy így lett rendezve a film, hogy Lucas modora kimért és távolságtartó legyen, na, ez sikerült legalább. Az őslakos férfiakat (színészeket) meg sem tudnám különböztetni, vagy csak keveset. Nagy szakáll, erős, szívós külső. Viszont az tetszett, hogy a lakosok segítik egymást, nem úgy, mint a mai világban. A zene borzalmas. Nem is tudom, hogy milyen hangszernek, talán a fuvolának van ilyen hangja, de a fülemnek nem tetszett a dallam, főleg, hogy itt-ott hallottam egy-két hamis hangot, de tudom, ez is már művészet. Ha jó kedvvel ülünk le megnézni a filmet, lehet, hogy befordulunk utána. Ez az én véleményem.

dráma

Egy dán misszionárius, Lucas (Elliott Crosset Hove), tele ambícióval és eszmékkel, a 19. század végén Izland egy távoli vidékére utazik, hogy segítsen befejezni egy templom... több»

4