2023.10.16 08:55 JRD Olvasottság: <100x
0

Az örök rejtély, a történelmi korokat átívelő nagy kérdés... egy legenda és ami mögötte van

A vasálarcos legendája újra és újra feltűnik a filmeken.

(Legtöbben arra voksolnak, hogy a legendás vasálarcos nagy valószínűséggel XIV. Lajos, a Napkirály eltitkolt ikertestvére lehetett.

Az örök rejtély, a történelmi korokat átívelő nagy kérdés... egy legenda és ami mögötte van

Abban a korban ha ikergyermekek születtek, akkor érdekes módon nem az idősebbik, hanem a fiatalabbik lett a trón várományosa. Ez lett a veszte Fülöpnek, aki elsőként jött a világra. Hiába mutatták már be Fülöpöt mint trónörököst, öccse születése borús jövőt vetített előre. Az akkori király, XIII. Lajos számos belviszályt látott már testvérek között a trónért más országokban, így érthetően nem akarta, hogy szeretett birodalma is ezen sorsa jusson. Fülöp élete normális kerékvágásban folyt a királyi udvartól távol, azonban amikor már feltűnően hasonlított testvérére (aki akkor már király volt), megkapta a hírhedt vasálarcot.

Voltaire nevéhez fűződik ennek a legendának az alapja. Ő vetette először az érdekes történetet papírra, majd nem sokkal később Dumas is megírta a saját történetét Bragelonne vicomte címmel.

Voltaire történetét igyekeztek bizonyítani is, mely hellyel-közzel sikerült is. Az tény, hogy volt 2 fogoly, kiket a megszokottnál szigorúbban őriztek, és kik nem érintkezhettek senkivel sem. Később bizonyítékot találtak arra is, hogy valóban egyikük vasálarcot viselt. Ám, hogy egy vasálarcban meddig is élhet el egy ember, nos... ezt a tudósok azért megkérdőjelezik. Ez tehát a sokszor megfilmesített történet alapja.

A legendát erősítette az is, hogy XIV. Lajos egy ideig förtelmesen rossz uralkodó volt, aztán szinte varázsütésre változott meg.)

Ez a film ezt a legendát járja kicsit körbe. Bevallom, még ha nem is kifejezetten kedvencem DiCaprio, ebben a filmben tetszett az alakítása. A film egyébként olyan legendás színészeket vonultat fel, mint John Malkovich, Jeremy Irons, Gerárd Depardieu, Gabriel Byrne, Anne Parillaud, Peter Sarsgaard, Hugh Laurie... stb. Tehát igazi sztárparádé a film.

Szinkronnal és eredeti nyelven is érdemes megnézni.

Nyugodt szívvel írhatom le: érdemes a figyelemre. Ám kinek milyen az ízlése. Majd eldöntöd magad, hogy soraimmal vagy mások véleményével értesz egyet, ám ehhez meg kell nézned.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

akció | dráma | kaland

Párizs nyomorog és éhezik, de a királyt, XIV. Lajost (Leonardo DiCaprio) csak a pénz, a fényűzés és a nők érdeklik. Szemet vet egykori testőre, Athos (John Malkovich) fiának... több»

0