2023.10.16 11:39 JRD Olvasottság: <100x
2

Csak a kultfilmnek szól a 4*...

Tegyük félre azt, hogy egyérteműen gagyi a technika, és ne feledjük el, hogy akkoriban még nem voltak olyan filmes trükkök, mint manapság.

Koncentráljunk csak a történetre és arra, hogy ez a maga nemében és korában milyen nagy durranásnak számított. Lambert egyszerre felviharzott a csúcsra, és a kétarcú színész (mert szerintem csak ennyi van neki: a komor-bánatos és a nevetős) nők millióinak lett romantikus bálványa.

Csak a kultfilmnek szól a 4*...

A történet alapvonala szokványos, hiszen van a jó és van a gonosz, és a köztük húzódó gyilkos kimenetű harc.

A film egyik érdekessége, hogy a már akkor is világhírű Queen zenekar fülbemászó dallamai csendülnek fel közben.

A film bemutatása után gyakran lehetett hallani, ahogyan a gyerekek játszva kiabálnak, hogy „Csak egy maradhat!”

Később több részben vissza-visszatért Connor MacLeod, de azok már csak amolyan gyenge próbálkozások voltak. Az egyetlen és igazi Highlander ez az 1986-os film volt, van, lesz.

Még a koncepcióra épülő sorozat elment, de sokan hiányolták belőle Lambert felbukkanását, noha Adrien Paul mindent igyekezett kihozni a szerepből.

A film egyébként nem hozott nagy összeget a konyhára, kritikái is elég negatívak voltak. Mégis ez a film túlélte az egészet, és ma már kultfilmmé nőtte ki magát.

Joggal vetődik fel a kérdés: Miért gyártották le akkoriban ezt a „bukást”?

A 80-as években hihetetlen népszerűségnek örvendtek a kardozós fantasy filmek. Lásd: Star Wars, Conan, Vörös Szonja, A vadak ura, Támadás a Krull bolygó ellen... stb. A Hegylakó remekül belepasszolt ebbe a körbe, de történelmi vonatkozása miatt még jobban megérintette a nézők szívét.

Gregory Widen még egyetemistaként írta meg ezt a történetet. Mire forgatókönyvé lett, a történet sötétsége lassan elenyészett, és egy romantikus-kardos fantasy lett belőle.

A film pikantériája az, hogy igazi etnikális kavalkád lett a születéséből. Egy brit cég pénzelte, és az általa felkért ausztrál választotta ki a francia Lambertet egy skót eljátszására, ahogyan végül a skót Connery végül egy spanyol-egyiptomi „páva” lett.

Érdemes megnézni, csak légy nyitott, hiszen ez a film 1986-ban készült.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

79 Hegylakó  (1986)

akció | fantasy | kaland

Connor McLeod (Christopher Lambert) évszázadok óta járja a világot, és igyekszik őrizni a titkát: hogy azon kevés ember közé tartozik, akik halhatatlanok. McLeod soha nem veszti... több»

2